Czy trzeba zmodyfikować żywienie krów podczas upałów?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-06-2025,15:50 Aktualizacja: 27-06-2025,16:25
A A A

Rozpoczynają się najcieplejsze miesiące. Wraz ze wzrostem temperatur krowy są narażone na stres cieplny.

Hodowcy bydła i producenci mleka szukają pomocy w rozwiązywaniu swoich codziennych problemów, kontaktując się z naszą redakcją lub publikując pytania w mediach społecznościowych.

W cyklu artykułów „Okiem doradcy” przedstawiciele firm wyjaśniają ich wątpliwości. W kolejnej odsłonie wybraliśmy głos hodowcy bydła dotyczący żywienia krów w stresie cieplnym.

Czy można zmodyfikować żywienie krów mlecznych nieco wcześniej, aby przygotować zwierzęta do letnich upałów i zminimalizować u nich ryzyko wystąpienia stresu cieplnego? Czy żywieniowo należy reagować dopiero w sytuacji wystąpienia wysokich temperatur i wilgotności? Na jakie elementy dawki pokarmowej i dodatki powinienem zwrócić szczególną uwagę? – pyta nasz czytelnik.

Mleczna Gala 2025, najlepsi hodowcy bydła, PFHBiPM, ocena wartości hodowlanej bydła,

Mleczna Gala 2025 za nami

Najlepsi hodowcy i producenci mleka z całego kraju spotkali się na Mlecznej Gali 2025, która odbyła się w Warszawie. Podczas uroczystego wydarzenia uhonorowano najbardziej zasłużonych hodowców bydła mlecznego w Polsce.   Mleczna...

– Najrozsądniej jest przyjąć, że stres cieplny występuje od późnej wiosny do wczesnej jesieni, pojawia się nagle i gwałtownie. Warto do tego okresu przygotować się nieco wcześniej i zmiany realizować konsekwentnie – mówi mgr inż. Mariusz Węglarz, konsultant do spraw żywienia firmy Dolfos, dodając:

– Reagowanie w momencie wystąpienia zmian temperatury jest działaniem spóźnionym i może mieć niekorzystne skutki jeszcze późną jesienią.

Stres cieplny indukuje stres oksydacyjny oraz hipoksję, a zatem wpływa nie tylko na ograniczenie produkcji, ale również na pogorszenie wskaźników rozrodu i ogólnego statusu zdrowotnego zwierząt, dlatego tak istotne są zmiany żywieniowe.

Zacznijmy od wody, na którą wzrasta zapotrzebowanie. Zadbajmy o czystość i sprawność poideł oraz kontrolujmy jej ciśnienie.

Najlepszym rozwiązaniem będzie wstawienie dodatkowych poideł z dużym lustrem wody, bo z nich krowy piją najchętniej.

Jak żywić krowy w robocie udojowym?

– Odwiedzając stada robotowe mam wrażenie, że dążymy nie tylko do wzrostu ilości produkowanego mleka, ale chyba też do zmiany fizjologii żywienia krów – pisze dr inż. Edyta Wojtas-Turalska* w najnowszym wydaniu "Hoduj z...

Ważna jest więc dbałość o dostęp do wody i zastosowanie dodatków żywieniowych wnoszących do dawki witaminy C i E oraz selen, czyli najważniejszych przeciwutleniaczy oraz niezbędnych elektrolitów.

Przy wyższych wydajnościach konieczne są dalsze modyfikacje dawki, której pobranie spadnie.

– Powinna być ona bardziej skoncentrowana energetycznie i białkowo oraz zawierać niższe wartości włókna. Zmniejszone przeżuwanie, wyższy poziom węglowodanów fermentujących, zmniejszona ilość śliny z ograniczoną mocą buforową podnoszą ryzyko wystąpienia kwasic – mówi Mariusz Węglarz.

Poza stosowaniem różnych form buforujących polecam szczególnie zastosowanie w dawce żywych drożdży z dodatkiem selenu poprawiających nie tylko pH żwacza, ale również równowagę oksydacyjną.

Białko w dawce powinno być w większym stopniu trawione jelitowo, a to wymusza stosowanie dodatkowej ilości metioniny, a więc warto w tym okresie rozważyć użycie MPU z dodatkiem aminokwasów limitujących.

Przy dużych wydajnościach czynnikiem ograniczającym zakwaszenie żwacza i poprawiającym wykorzystanie pasz będzie dodatek enzymów trawiennych.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, krowy mleczne, produkcja mleka, mleko w UE

Mleczny rynek. Mleczarnie w maju płaciły mniej

Cena mleka w maju w stosunku do kwietnia zmalała. Średnio w Polsce wyniosła ona 225,65 zł za hl. Mleczarnie w maju za hl mleka płaciły w skupie 225,65 zł ł, tj. 0,6% mniej niż w poprzednim miesiącu (226,99 zł/hl), ale o 14,6% więcej niż przed...

Bez względu na osiągane wydajności i stosowane dodatki trzeba zwrócić uwagę na finalną postać dawki. Należy pilnować właściwej suchej masy i struktury.

W warunkach wysokich temperatur i dużej wilgotności TMR może mieć tendencję do zagrzewania, więc warto zastosować środki eliminujące to zjawisko.

– W naszej ofercie znajdują się wszystkie produkty, które mogą być dodawane do TMR-u latem. Szczególnie zalecam stosowanie Dolcell Se, czyli preparatu zawierającego wyselekcjonowane żywe kultury drożdży niezbędne do utrzymania bardziej stabilnego środowiska żwacza, poprawy trawienia oraz zwiększenia wydajności produkcyjnej i wykorzystania paszy – mówi Mariusz Węglarz.

Wraz z dodatkiem selenu odgrywają kluczową rolę w systemie obrony antyoksydacyjnej, wspierają zdrowie przewodu pokarmowego, wydajność produkcyjną i fizjologię rozrodu w warunkach stresu cieplnego.

Więcej informacji o tym, jak żywić krowy w stresie cieplnym znajdziecie w artykule "Okiem doradcy", który ukazał się w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" nr 3/2025.

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 



 


 

Poleć
Udostępnij
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA