W Polsce co roku spada zapotrzebowanie na 41 mln litrów mleka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-07-2025,17:40 Aktualizacja: 29-07-2025,17:42
A A A

Sektor mleczarski musi wziąć pod uwagę fakt, że w ostatnich dwóch latach Polska notowała depopulację na poziomie około 150 tysięcy osób rocznie.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ostatnich dwóch latach rocznie w Polsce ubywało 150 tysięcy osób. To tak, jakby co roku znikało całe miasto wielkości Opola.

Zmniejszająca się liczba mieszkańców przekłada się bezpośrednio na spadek konsumpcji żywności, w tym produktów mleczarskich.

Statystyczny Polak spożywa rocznie średnio 276 litrów mleka brutto wliczając w to mleko spożywcze, sery, masło i jogurty. Oznacza to, że ubycie 150 tys. osób rocznie skutkuje zmniejszeniem zapotrzebowania na mleko o ponad 41 milionów litrów.

otwarcie obory wolnostanowiskowej, roboty udojowe GEA, produkcja mleka,

Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych

Początkowo utrzymywali krowy w systemie uwięziowym, a do ich doju wykorzystywali dojarkę przewodową. W celu ograniczenia pracochłonności oraz poprawy dobrostanu zwierząt, zainwestowali w nowoczesną, zautomatyzowaną oborę.   W ostatnią sobotę...

– W strategii rozwoju sektora mleczarskiego trzeba ten aspekt uwzględnić – podkreśla Martin Ziaja, przewodniczący Rady Ekonomicznej ds. Produkcji i Rynku Mleka, dodając:

– To realna zmiana popytu, która przekłada się m.in. na mniejsze zapotrzebowanie na surowiec. W skali kraju oznacza to nawet 5,5 tysiąca krów mlecznych mniej.

Migracja z Ukrainy wyrównała spadek popytu

Choć w ostatnich latach depopulacja w Polsce postępowała, rynek mleczarski nie odczuł drastycznego spadku popytu. Powód? Masowy napływ uchodźców z Ukrainy, który w praktyce zrównoważył ubytek konsumentów.

Według oficjalnych danych, do Polski przybyło ponad milion osób z Ukrainy, którzy stali się naturalnymi odbiorcami polskiego nabiału.

Kluczowe pytanie brzmi, czy w kolejnych latach spadek liczby Polaków nadal będzie równoważony przez migrację? Jeśli nie, sektor mleczarski, a szerzej całe rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce, będzie musiał uwzględnić te zmiany w długofalowej strategii.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA