Zainwestował w roboty i zautomatyzował obsługę bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-10-2025,10:05 Aktualizacja: 07-10-2025,15:45
A A A
Zautomatyzował gospodarstwo i podwoił liczbę krów w zaledwie dwa lata. Przed nim kolejne ambitne kroki w tym budowa biogazowni, nowe roboty i powiększenie stada.
 
Łukasz Rykowski z Białowieżyna w woj. kujawsko-pomorskim prowadzi wraz z żoną Natalią oraz rodzicami Ewą i Piotrem rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego.
 
Rolnik w 2017 r. zainwestował i postawił nowy budynek, który pierwotnie był przeznaczony dla 150 sztuk bydła opasowego. Jednak ze względu na niestabilność cen żywca wołowego hodowca zdecydował się wykorzystać go do odchowu jałówek ras mlecznych.
 
ceny bydła rzeźnego, mięso wołowe, wołowina, spadek cen, zakup bydła rzeźnego

Ceny w skupie bydła ponownie spadają

Ceny bydła ogółem w czwartym tygodniu września po raz kolejny spadły. Wyjątek stanowi bydło w wieku 8-12 miesięcy oraz jałówki powyżej 12 miesięcy.   Bydło ogółem w dniach od 22 do 28 września w ciągu tygodnia potaniało o...
W tamtym okresie posiadał on również starą oborą uwiązową dla 26 krów. W 2018 r. zmodernizował obiekt, zwiększając obsadę do 52 krów.
 
Po kilku latach pogłowie krów wzrosło na tyle, że stado zostało przeniesione do budynku, który powstał w 2017 r., a w starej oborze odbywał się jedynie dój. 
 
Kolejną inwestycją była rozbudowa obory, która rozpoczęła się w marcu 2023 r. i trwała do kwietnia 2024 r. W efekcie powstał budynek o długości 80 m i szerokości 32 m, który został wyposażony w dwa roboty udojowe Lely Astronaut. 
 
W oborze znajduje się szeroki stół paszowy. Po jednej stronie budynku przebywa młodzież hodowlana oraz jałówki cielne i krowy zasuszone, a naprzeciwko krowy w laktacji.
 
W budynku zastosowano również oświetlenie typu LED, a nad robotami gospodarz zamontował dwa dodatkowe źródła światła, które zapalają się automatycznie po zmierzchu i gasną o świcie. 
 
Posadzkę obory stanowi lity beton, w którym zostały nacięte rowki w kształcie rąbów. Dzięki temu krowy mają lepsze podparcie dla racic i nie ślizgają się. 
 
choroba niebieskiego języka, bydło mleczne, bydło mięsne, BTV-3, domowe przeżuwacze,kuczmany, mięso, mleko

BTV w Polsce nabiera rozpędu. Wybuchło 7. ognisko choroby

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o 7. ognisku choroby niebieskiego języka w Polsce. 7. ognisko choroby niebieskiego języka, serotyp 3 (BTV-3) naniesiono 1 października na mapę Głównego Inspektoratu Weterynarii...
O czystość korytarzy komunikacyjnych dbają dwa roboty Lely Discovery Collector. Urządzenia wyruszają w trasę co 60 minut. Od północy do godziny 3 nad ranem mają przerwę, podczas której ładują baterie do pełna. 
 
Podobny harmonogram pracy ma robot do podgarniania paszy. Rozpoczyna on pracę o godzinie 14, działa do północy z częstotliwością co godzinę, następnie ma przerwę, a potem ponownie pracuje w odstępach 60 minutowych aż do godziny 7 rano.
 
W gospodarstwie jest utrzymywanych 112 krów w laktacji oraz 24 w zasuszeniu, a łączna liczba bydła wynosi 280 sztuk. 
 
- W ciągu dwóch lat udało nam się podwoić liczebność stada – podkreśla Łukasz Rykowski. -Obecnie dysponujemy młodym stadem, w którym znajduje się 50 krów pierwiastek oraz 62 krowy starsze, w drugiej i trzeciej laktacji, a mimo to średnia dzienna produkcja stada przekracza 36 kg mleka.
 
W oborze zastosowano system wolnego ruchu zwierząt. Jednak w pobliżu robotów gospodarz zainstalował dodatkowe bramki. Po ich zamknięciu powstaje poczekalnia, w której zmieści się około 10 krów. 
 
mloeczarstwo, globalny rynkek mleczarski, Indie, Unia Europejska, USA, Chiny, Nowa Zelandia, sery, masło

Mapa mleczarska świata 2025: Kto karmi planetę?

Globalna produkcja mleka w 2024 roku osiągnęła około 950 mln ton. To wzrost o 1,1% względem poprzedniego. Z raportu OECD-FAO Agricultural Outlook 2025–2034 wynika, że liderami pozostają Indie i Pakistan, ale coraz większą rolę w...
Stado jest żywione dawką typu PMR, w skład której wchodzą pasze sypkie w tym pasza treściwa (śruta zbożowa, sojowa i rzepakowa), mieszanka witaminowo-mineralna, słoma, sianokiszonka, kiszone wysłodki buraczane, młóto browarniane, mielone i kiszone ziarno kukurydzy, kiszonka z kukurydzy oraz woda. 
 
Dawka umożliwia produkcję 32 litrów mleka dziennie. Dodatkowo krowy mają dostęp do dwóch rodzajów paszy granulowanej wydawanej podczas doju. 
 
Łukasz Rykowski planuje dalszy rozwój gospodarstwa poprzez instalację trzeciego robota udojowego. Hodowca zamierza także zautomatyzować odchów cieląt, wdrażając stację odpajania.
 
- Docelowo chciałbym wybudować nową oborę wyposażoną w 5-6 robotów udojowych oraz zainwestować w rolniczą biogazownię - zapowiada hodowca. 
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2025

Hoduj z głową świnie:

-Dobrze żywić, znaczy kontrolować

-Co się dzieje w świńskim świecie?

-Polska też ma swoją giełdę tuczników

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA