Spadają ceny żywca wieprzowego i półtusz w Polsce i UE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-10-2025,8:25 Aktualizacja: 07-10-2025,8:27
A A A
Rynek wieprzowiny w czwartym tygodniu września wyraźnie stracił na wartości. Spadki cen żywca wieprzowego i mięsa dotknęły zarówno Polskę, jak i większość krajów Unii Europejskiej.
 
W Polsce w dniach od 22 do 28 września zakłady monitorowane przez MRiRW płaciły za tuczniki średnio 6,03 zł za kg. To o 4% mniej niż tydzień wcześniej i 8% niż przed miesiącem. W ujęciu rocznym spadek cen wyniósł aż 15%. 
 
Średnia cena skupu świń rzeźnych klasy E w krajach Wspólnoty wyniosła 188,68 euro (około 802 zł) za 100 kg. W porównaniu z poprzednim tygodniem to spadek o 3%, a miesiąc do miesiąca o 6%.
 
asf, ognisko ASF u świń, trzoda chlewna, strefa czerwona, strefa różowa, strefa niebieska, dziki, ognisko ASF, KE

ASF. Kolejne ognisko, w którym była ... 1 świnia

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu 18. ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) w 2025 roku. Chorobę potwierdzono na podstawie wyników badań laboratoryjnych z dnia 3 października 2025 r. przeprowadzonych przez...
W Polsce cena wyniosła 183,84 euro (około 781 zł) za 100 kg. To o blisko 3% mniej niż średnio otrzymywali dostawcy w Unii Europejskiej.
 
Równocześnie cena ta była o 6% niższa niż w Niemczech i 4% niższa niż w Danii. Tym samym Polska znalazła się w gronie krajów z niższymi stawkami za tuczniki klasy E.
 
Niższe ceny niż w Polsce odnotowano m.in. we Francji, gdzie płacono 179,00 euro (około 761 zł) za 100 kg i Belgii, gdzie dostawcy otrzymywali 173,94 euro (około 739 zł) za 100 kg. 
 
Niemieckie VEZG 1 października br. utrzymało cenę tuczników w klasie E na poziomie 1,85 euro za kg, co w przeliczeniu na złotówki daje około 7,88 zł za kg.
 
W czwartym tygodniu września w Polsce średnia cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 8,82 zł za kg. Było to o 6% mniej niż tydzień wcześniej, a w porównaniu do sierpnia spadek sięgnął 9%. W relacji rocznej ten asortyment był o 15,5% tańszy.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2025

Hoduj z głową świnie:

-Dobrze żywić, znaczy kontrolować

-Co się dzieje w świńskim świecie?

-Polska też ma swoją giełdę tuczników

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA