Ceny mleka i wołowiny w strefie euro wzrosły o prawie 40% od 2019 roku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-09-2025,13:30 Aktualizacja: 30-09-2025,12:59
A A A

Koszt żywności w krajach strefy euro wzrósł od 2019 roku o ponad 30%. Tak wynika z najnowszego raportu Europejskiego Banku Centralnego (EBC).

Najmocniej podrożały podstawowe produkty, takie jak mleko, wołowina, masło i oliwa z oliwek, których ceny w niektórych przypadkach zwiększyły się nawet o 50%.

Według EBC, gospodarstwa domowe w 20 państwach strefy euro wydają obecnie średnio o jedną trzecią więcej na żywność niż przed pandemią COVID-19.

Choć ceny produktów spożywczych od zawsze rosły nieco szybciej niż w innych kategoriach dóbr, to od 2022 roku różnica ta stała się wyjątkowa i trwała.

pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, Aphtovirus

Międzywojewódzkie ćwiczenia w Opolskiem: przygotowanie służb do zwalczania pryszczycy

Na terenie województwa opolskiego odbyły się międzywojewódzkie ćwiczenia z zakresu zwalczania pryszczycy (FMD 2025). Miały one miejsce w dniach 22–24 września. Gospodarzem wydarzenia był powiat brzeski, gdzie w ramach szkoleń...

Eksperci podkreślają, że inflacja żywnościowa szczególnie mocno wpływa na nastroje społeczne. Nawet niewielki wzrost cen jedzenia wywołuje wrażenie ogólnego wzrostu kosztów życia i niestabilności cenowej.

Główne czynniki wzrostu cen żywności

Analitycy EBC wskazują trzy kluczowe powody silnego wzrostu cen w ostatnich latach.

Wśród nich są rosnące koszty pracy, wyższe globalne ceny żywności i zmiany klimatyczne wpływające na produkcję rolną.

Od końca 2019 roku ceny mleka wzrosły o prawie 40%, ceny wołowiny o około 30%, a masła i oliwy z oliwek aż o 50%.

Skala podwyżek nie była jednakowa we wszystkich państwach. Na Cyprze wyniosła ona około 20%, we Włoszech 28%, w Niemczech 37%, a w państwach bałtyckich ponad 50%.

Perspektywy na przyszłość

Zdaniem ekspertów EBC, inflacja żywnościowa może pozostać poważnym wyzwaniem w najbliższych latach.

Na ceny nadal będą oddziaływać ryzyka związane ze zmianami klimatu, rosnące koszty produkcji i niestabilność globalnych rynków surowców rolnych.

Ekonomiści ostrzegają, że inflacja żywnościowa stanie się jednym z głównych wyzwań dla polityki pieniężnej w strefie euro, wpływając bezpośrednio na siłę nabywczą gospodarstw domowych i stabilność ekonomiczną regionu.

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)








 



 

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2025

Hoduj z głową świnie:

-Dobrze żywić, znaczy kontrolować

-Co się dzieje w świńskim świecie?

-Polska też ma swoją giełdę tuczników

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA