Polski drób wraca na chiński rynek. Jest porozumienie ws. eksportu
O podpisaniu porozumienia ws. warunków eksportu polskiego drobiu do Chin – poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).
Powrót polskiego drobiu na chiński rynek gwarantuje podpisane porozumienie między ministrem rolnictwa Stefanem Krajewskim a wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) Zhao Zenglian. Dokument dotyczy warunków stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin.

Rekompensaty dla gospodarstw drobiarskich. Chodzi o straty w wyniku grypy ptaków
Trudne negocjacje
Regionalizacja to zasada, która umożliwia eksport mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób drobiu (HPAI, ND). Jej uznanie przez kraj importujący pozwala uniknąć wprowadzenia zakazu na obszarze całego kraju, w przypadku wystąpienia zakażeń.
Resort rolnictwa ocenia, że dwustronne porozumienie o warunkach stosowania regionalizacji w eksporcie polskiego mięsa drobiowego do Chin to największe osiągnięcie we współpracy z Chinami w sektorze rolno-spożywczym w ostatnim czasie.
„To efekt wielomiesięcznych i trudnych negocjacji z władzami chińskimi. Polska od 2014 r. jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej z ponad 20-proc. udziałem w całej unijnej produkcji. Wspólnie z ministrem Zhao Zenglianem ustaliliśmy, że wysyłki polskiego mięsa drobiowego z uwzględnieniem zasady regionalizacji zostaną wznowione w najkrótszym możliwym terminie” – powiedział, cytowany w komunikacie, minister Krajewski.
Temat wołowiny
Wyrażał ponadto nadzieję, że wznowienie eksportu mięsa drobiowego przyczyni się do równoważenia polsko-chińskiej wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi, której saldo jest obecnie niekorzystne dla strony polskiej.

Drobiarze alarmują: KE za nic ma rolnictwo i bezpieczeństwo żywnościowe UE
„Liczymy na powrót sukcesów sprzedażowych polskiego drobiu na rynku chińskim, notowanych przed wprowadzeniem przez władze chińskie zakazu w 2020 r.” – dodał Krajewski.
Spotkanie chińską delegacją było również okazją do poruszenia tematu perspektyw uruchomienia eksportu polskiego mięsa wołowego.
Większy potencjał
Warto dodać, że przed 2020 r. polski eksport mięsa drobiowego do Chin osiągał poziom nawet 55 mln euro.
„Obecnie polski potencjał eksportowy jest większy, a możliwość wysyłek tego produktu na rynek chiński ma istotne znaczenie dla polskich producentów drobiu” – przekonuje MRiRW.
Jak podaje, w 2024 r. eksport rolno-spożywczy z Polski do ChRL osiągnął poziom 145,7 mln euro. Sprzedawaliśmy na ten azjatycki rynek głównie produkty mleczne, puch i pierze, czekoladę i wyroby czekoladowe oraz pieczywo cukiernicze.
Źródło: MRiRW
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś