Zautomatyzował żywienie bydła opasowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-10-2025,14:30 Aktualizacja: 07-10-2025,15:45
A A A
W obliczu trudności kadrowych gospodarz postawił na automatyzację żywienia bydła opasowego. Tradycyjny system TMR zastąpił suchą dawką, którą do koryt dostarcza automatyczny paszociąg łańcuchowo-koralikowy.
 
Andrzej Olejniczak z miejscowości Dąbkowice w woj. łódzkim na przestrzeni lat zainwestował nie tylko w produkcję tuczników, ale jednocześnie rozwijał inne kierunki produkcji. Od 2016 r. prowadzi opas bydła mięsnego, a od 2018 r. zajmuje się również uprawą sadów równolegle zwiększając areał upraw polowych.
 
W jego gospodarstwie znajdują się dwa budynki z zadaszonymi wybiegami, w których zwierzęta są utrzymywane w systemie wolnostanowiskowym, na głębokiej ściółce.
 
robot udojowy, automatyczny dój, bydło mleczne, Lely, produkcja mleka

Zainwestował w roboty i zautomatyzował obsługę bydła

Zautomatyzował gospodarstwo i podwoił liczbę krów w zaledwie dwa lata. Przed nim kolejne ambitne kroki w tym budowa biogazowni, nowe roboty i powiększenie stada.   Łukasz Rykowski z Białowieżyna w woj. kujawsko-pomorskim prowadzi wraz z...
Budynki zostały podzielone na kojce oddzielone przegrodami ze stali ocynkowanej, a w każdym z nich mieści się grupa około 44 buhajów. 
 
Gospodarz kupuje odsadki w wadze 250-300 kg i według ich dostępności pochodzą one zarówno od pośredników, jak i od rolników indywidualnych. 
 
Opas jest prowadzony w systemie pusto-pełno, co ogranicza ryzyko wystąpienia ewentualnych chorób i poprawia ogólny status zdrowotny stada.
 
Zwierzęta do 2022 r. przez cały okres tuczu były żywione TMR-em składającym się z kiszonki z kukurydzy i lucerny, śrutowanego ziarna kukurydzy oraz dodatków paszy treściwej i premiksu. 
 
W tym okresie stado było obsługiwane przez dwuosobową załogę, która odpowiada za przygotowanie paszy, regularne ścielenie kojców słomą oraz usuwanie obornika.
 
Jednak z uwagi na coraz większy problem ze znalezieniem pracowników Andrzej Olejniczak wyposażył gospodarstwo w ścielarkę do słomy oraz zorganizował system żywienia zwierząt w taki sposób, by maksymalnie ograniczyć nakład pracy. 
 
buhaje mięsne, czystorasowe buhaje, hodowcy bydła, bydło mięsne, hodowla bydła, producenci bydła, MRiRW, ARiMR

Buhaje ze wsparciem tylko do końca listopada 2025

Hodowcy bydła mięsnego jeszcze do 30 listopada mogą składać wnioski o dofinansowanie na zakup czystorasowych buhajów. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) informuje, że z programu skorzystało już blisko 350...
Hodowca zrezygnował ze stosowania TMR-u zastępując go żywieniem na sucho w oparciu o gotowy koncentrat 50 proc. i dodatek śruty zbożowej z żyta i pszenżyta z niewielkim dodatkiem jęczmienia. 
 
Gospodarz w każdym kojcu na przegrodach zamontował mniejsze drewniane koryta na paszę sypką oraz większe na słomę. Zwierzęta w jednym budynku są żywione ręcznie, a w drugim automatycznie za pomocą paszociągu. 
 
W skład instalacji wchodzi silos lejowy oraz paszociąg koralikowo-łańcuchowy, elektronicznie sterowane zawory, a także po trzy rury zsypowe w każdym korycie. 
 
- Według moich obliczeń, obecny system żywienia generuje koszty zbliżone do tych, jakie ponosiliśmy przy tradycyjnym TMR-że. Zyskaliśmy jednak znaczną oszczędność pracy, ponieważ nie musimy już uprawiać kukurydzy ani przygotowywać kiszonek - podkreśla gospodarz.
 
Zwierzęta w jego gospodarstwie są opasane przez około 300 dni. Wówczas ich średnia masa waha się od 700 do 750 kg. W chwili sprzedaży ich wiek nie przekracza 20-21 miesięcy, a średnie wybicie wynosi 63 proc. 
 
opas bydła, rasy mleczne, h-f, produkcja wołowiny, QMP,certyfikat jakości,

Rasy mleczne objęte systemem QMP

Nowe standardy systemu QMP (Quality Meat Program) obowiązują od 1 stycznia 2024 r. i zostały rozszerzone o bydło ras mlecznych. Oznacza to, że hodowcy prowadzący opas bydła mlecznego, w tym popularnych HF-ów (holsztyńsko-fryzyjskich), mogą...
Andrzej Olejniczak zainwestował również w biogazownię rolniczą o mocy 0,5 MW, która stanęła w Dąbkowicach w odległości około 100 m od siedziby gospodarstwa.
 
Instalacja będzie zasilana gnojowicą, obornikiem bydlęcym i kiszonką z kukurydzy. Gospodarz szacuje, że obecnie z samej gnojowicy i obornika jest w stanie pokryć 80 proc. zapotrzebowania biogazowni. 
 
W kolejnych planach inwestora jest budowa suszarni do zbóż i kukurydzy, w której wykorzysta ciepło wyprodukowane w biogazowni. 
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2025

Hoduj z głową świnie:

-Dobrze żywić, znaczy kontrolować

-Co się dzieje w świńskim świecie?

-Polska też ma swoją giełdę tuczników

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA