Produkcja mleka w UE w odwrocie, a Polska na fali wznoszącej
Produkcja mleka w Unii Europejskiej spada. To niepokojący trend, który jest tam obserwowany od wielu miesięcy.
Głównymi przyczynami są malejąca liczebność stad oraz słabszy wzrost wydajności. To szczególnie istotne w kontekście rosnącej liczby ludności i zapotrzebowania na żywność.
Choć sytuacja w krajach UE jest zróżnicowana, wyraźnie rysuje się podział na Zachód i Wschód Europy.
W tzw. starych krajach UE, takich jak Niemcy, Holandia czy Francja, obserwujemy systematyczny spadek produkcji mleka. Tymczasem państwa Europy Środkowo-Wschodniej na czele z Polską notują wzrosty i wciąż mają dobre perspektywy rozwoju sektora mleczarskiego.

Skup mleka w maju wyższy niż w kwietniu
Zielony Ład ma realny wpływ na mleczarstwo
Choć w Polsce coraz częściej słychać głosy o końcu Zielonego Ładu, rzeczywistość w innych krajach UE pokazuje coś innego.
Polityka środowiskowa UE nadal ma istotny wpływ na rolnictwo i będzie kształtować sektor mleczarski w nadchodzących latach.
W Danii 15% gruntów rolnych zostanie przeznaczonych na zalesianie. Wprowadzono tam podatek węglowy za emisje CO2 z bydła i ograniczono wpływ produkcji na zasoby wodne.
Z kolei Niemcy i Holandia podejmują działania w celu zmniejszenia emisji azotu i amoniaku, m.in. poprzez redukcję pogłowia bydła.
Spadek produkcji mleka w Irlandii
Po raz pierwszy od zniesienia kwot mlecznych w 2015 r. Irlandia zanotowała spadek produkcji mleka, zarówno w 2023, jak i 2024 roku.

Cena mleka w maju w Unii Europejskiej i w Polsce
Głównymi powodami były mniejsza liczba krów mlecznych i niekorzystne warunki pogodowe w sezonach wiosennym i letnim.
W Niemczech, Francji i Holandii sytuację dodatkowo pogarszają skutki epidemii choroby niebieskiego języka (BTV). Choć liczba zachorowań spadła, choroba miała trwały wpływ na wielkość stad, utrudniając odbudowę pogłowia krów.
Polska liderem w Europie Wschodniej
Produkcja mleka w UE przesuwa się na Wschód. Polska jest liderem tego trendu. Według danych z 2024 r. nasz kraj odpowiadał już za 9% całkowitej produkcji mleka w Unii Europejskiej. Dla porównania, w 2019 roku udział Polski wynosił zaledwie 1,9%.
Rentowność produkcji mleka w Polsce wciąż pozostaje jednak niższa niż w krajach Europy Zachodniej. To sprawia, że istnieje duży potencjał wzrostu w przyszłości i trend przenoszenia produkcji oraz kapitału inwestycyjnego do Polski będzie się nasilał.
Rosnące zainteresowanie polskim sektorem mleczarskim ze strony zagranicznych firm oznacza, że konieczna jest strategiczna konsolidacja polskich przedsiębiorstw.

Zarzecki: to koniec Wspólnej Polityki Rolnej, jaką znaliśmy
Aby Polska mogła stać się centrum unijnej produkcji mleka, krajowe firmy już teraz muszą podejmować decyzje o kierunkach rozwoju, inwestycjach oraz integracji sektora.
Mimo prognozowanego spadku produkcji mleka w UE w długim okresie Polska ma realną szansę utrzymać i wzmocnić trend wzrostowy.
Kluczowe będą jednak inwestycje w efektywność produkcji, dostosowanie do wymogów środowiskowych, przemyślana konsolidacja branży.
Międzynarodowe Forum Społeczności Mleczarskiej
Wszystkich zainteresowanych poszerzeniem wiedzy na temat branży mleczarskiej, sytuacji na rynku mleka, Polska Izba Mleka zaprasza do udziału w 22. edycji Międzynarodowego Forum Społeczności Mleczarskiej.
Link do rejestracji do udziału w Forum znajdziesz TUTAJ
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)