Bułgaria odbudowała produkcję wieprzowiny po ASF, ale przyszłość sektora jest niepewna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-10-2025,12:50 Aktualizacja: 07-10-2025,23:07
A A A
Ograniczenia eksportowe, braki infrastrukturalne i nowe zagrożenia zewnętrzne stawiają pod znakiem zapytania dalszy rozwój produkcji wieprzowiny w Bułgarii. Choć hodowcy odbudowali straty po afrykańskim pomoże świń (ASF), sytuacja w branży wciąż jest niestabilna.
 
Bułgarski sektor trzody chlewnej odbudował się po ASF, który zaatakował w 2019 r, i doprowadził do utraty około 25% pogłowia świń. Choć produkcja wieprzowiny wróciła do poziomów sprzed kryzysu, nowa równowaga na rynku okazuje się wyjątkowo niestabilna.
 
W 2024 r. produkcja wieprzowiny w Bułgarii osiągnęła 83 tys. ton i była nieco wyższa niż w 2019 r.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Spadają ceny żywca wieprzowego i półtusz w Polsce i UE

Rynek wieprzowiny w czwartym tygodniu września wyraźnie stracił na wartości. Spadki cen żywca wieprzowego i mięsa dotknęły zarówno Polskę, jak i większość krajów Unii Europejskiej.   W Polsce w dniach od 22 do 28 września zakłady...
Pomimo poprawy sytuacji epizootycznej, Bułgaria wciąż napotyka poważne ograniczenia eksportowe. Kraj ten może sprzedawać mięso jedynie do innych państw UE również dotkniętych ASF, co znacznie ogranicza możliwości zbytu.
 
To utrudnienie, jak podaje pigprogress.net, ogranicza przychody producentów i zniechęca do inwestycji w rozwój ferm. Pełna odbudowa potencjału eksportowego Bułgarii wymaga zniesienia barier handlowych i odbudowy zaufania na rynkach międzynarodowych.
 
Kolejnym poważnym problemem sektora trzody chlewnej w Bułgarii jest zbyt mała liczba ubojni. Pomimo unijnych środków inwestycyjnych, lokalni przetwórcy nie zbudowali własnych zakładów ubojowych i korzystają z importowanego surowca z Europy Zachodniej.
 
W 2025 r. pojawiło się nowe zagrożenie dla europejskiego rynku, które wynikają z nałożenia ceł na wieprzowinę z UE przez Chiny. Bułgaria, choć nie eksportuje bezpośrednio do Chin, odczuje skutki tych decyzji poprzez spadek cen i nadwyżki na rynku unijnym.
 
Według prognozy koszty produkcji wieprzowiny w Europie będą nadal rosły, a kraje UE utracą konkurencyjność wobec eksporterów z USA czy Brazylii.
 
Wśród producentów narasta też niepokój związany z planami Komisji Europejskiej dotyczącymi zakazu chowu klatkowego. Wprowadzenie tego zakazu w obecnych warunkach doprowadziłoby do ogromnych strat finansowych w branży.
 
Według ekspertów dalszy rozwój sektora trzody chlewnej w Bułgarii wymaga lepszej koordynacji działań między rządem, branżą i Unią Europejską. Tylko wtedy możliwe będzie zapewnienie trwałego wzrostu i odporności bułgarskiego rynku wieprzowiny na kolejne kryzysy.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2025

Hoduj z głową świnie:

-Dobrze żywić, znaczy kontrolować

-Co się dzieje w świńskim świecie?

-Polska też ma swoją giełdę tuczników

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA