Buhaje ze wsparciem tylko do końca listopada 2025
Dopłaty do buhajów tylko do 30 listopada 2025 r. Rolnicy mogą uzyskać 5000 zł wsparcia na zakup czystorasowych byków mięsnych.
Hodowcy bydła mięsnego jeszcze do 30 listopada mogą składać wnioski o dofinansowanie na zakup czystorasowych buhajów.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) informuje, że z programu skorzystało już blisko 350 rolników.
BTV w Polsce nabiera rozpędu. Wybuchło 7. ognisko choroby
Pomoc ma charakter de minimis i jest formą zwrotu części poniesionych kosztów.
Z dofinansowania mogą skorzystać rolnicy, którzy:
- w latach 2024–2025 kupili przynajmniej jednego buhaja mięsnego powyżej 13 miesięcy;
- posiadają świadectwo zootechniczne potwierdzające pochodzenie zwierzęcia.
Wysokość wsparcia
Kwota pomocy to 5000 zł za każdego buhaja, przy czym wsparcie przysługuje maksymalnie na 1 byka przypadającego na 15 krów hodowanych w gospodarstwie w poprzednim roku.
Dokumenty przyjmują biura powiatowe ARiMR. Wnioski można składać:
- w formie papierowej (osobiście lub pocztą);
- elektronicznie — przez platformę ePUAP lub aplikację mObywatel.
Rolnicy, którzy chcą skorzystać z programu, powinni się pospieszyć. Nabór trwa tylko do końca listopada 2025 r.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Cena skupu bydła rzeźnego się umacnia
-
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
Ile krów trzeba utrzymywać, żeby zarabiać najniższą krajową?
-
Jacek Zarzecki dla Agropolska.pl: 2025 rok to bardzo dobry czas dla hodowców bydła
-
Ceny mleka. 2025 rok w dwóch odsłonach, od zysków po straty
-
Choroba niebieskiego języka. Wybuchły 4 ogniska!
-
Rynek bydła w równowadze. Chwilowa stabilizacja cen skupu
-
Constant Feeding w praktyce. Kolejne spotkanie z hodowcami
-
Wirus BTV w kolejnych gospodarstwach. Wybuchło 16. i 17. ognisko
-
Sztuczna inteligencja – nowe możliwości w zarządzaniu mastitis, poprawiające opłacalność produkcji mleka
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 5/2025
-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2
-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka
-Znaczenie higieny udojowej w praktyce
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
17-11-2025,11:15
Innowacje w produkcji trzody chlewnej podczas konferencji Żniwniok
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
04-11-2025,12:30
Jaka jest przyszłość hodowli świń? Relacja z 1. konferencji BestGen
-
30-10-2025,11:50
Nowa chlewnia z żywieniem na mokro i otwieranymi jarzmami porodowymi
-
27-10-2025,12:50
Nowoczesna tuczarnia w hali łukowej spełniająca najwyższe standardy dobrostanu
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




