Naukowcy: śliwki suszone to samo zdrowie. Dobrze wpływają na kości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
19-06-2015,10:25 Aktualizacja: 19-06-2015,10:45
A A A

Śliwki suszone przyczyniają się do wzrostu masy kostnej u młodych dorosłych oraz starzejących się myszy rodzaju męskiego

Dr Bernard Halloran, profesor medycyny na University of California w San Francisco zaprezentował podczas sympozjum ISNAO swoje nowe badania. Opierając się o wcześniejsze prace, w których odkryto, iż śliwki suszone mogą przywracać utraconą masę kostną u starzejących się myszy, Halloran weryfikował czy śliwki suszone mogą wspierać osiągnięcie szczytowej masy kostnej podczas wzrostu.

Halloran odkrył, że włączenie śliwek suszonych do diety może wspierać wzrost objętości kości u zarówno młodych, dojrzewających, młodych dorosłych i dorosłych osobników myszy.

- Te godne uwagi obserwacje sugerują, że śliwki kalifornijskie mogą wspierać zdrowie kości na wcześniejszych etapach życia - mówił Halloran.

Wcześniejsze badania sugerują, że śliwki suszone mogą wspierać poprawę gęstości mineralnej kości poprzez redukcję markerów stanów zapalnych, które przyspieszają tempo, w jakim komórki kości ulegają rozpadowi lub kości ulegają złamaniu.

Halloran dodał, że jego badania są atrakcyjne, gdyż osteoporoza związana z wiekiem stanowi istotny  społecznie problem zdrowotny dla zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Pomimo znacznych postępów w medycynie związanych z leczeniem osteoporozy, wyzwania związane z przestrzeganiem przez pacjentów leczenia, skutkami ubocznymi, kosztami oraz długookresową efektywnością pozostają aktualne. Śliwki suszone są wygodną i niedrogą przekąską czy też składnikiem potraw, jednocześnie wartym dalszego poddania badaniom.

Dzienne spożycie porcji śliwek suszonych jest związane ze spowolnieniem utraty masy kostnej u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Wcześniejsze badania dowiodły, że spożywanie 100 gram śliwek suszonych (2 porcje, około 8-12 sztuk) przez okres jednego roku było związane ze wzrostem mineralnej gęstości kości oraz poprawiło indeksy obrotu kostnego u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Podczas sesji sympozjum ISNAO oraz tegorocznej konferencji Experimental Biology w Bostonie w Stanach Zjednoczonych, dr Shirin Hooshmand, badacz oraz adiunkt wydziału wychowania fizycznego i dietetyki na San Diego State University zaprezentowała nowe wyniki badań porównawczych, w których zwrócono uwagę na efektywność mniejszej dawki tj. 50 gram suszonych śliwek (jedna porcja, około 5-6 sztuk) w badaniu przeprowadzonym na niewielkiej grupie starszych kobiet cierpiących na osteopenię i trwającym ponad 6 miesięcy.

Wyniki wskazują, że jedna porcja śliwek suszonych może sprzyjać zdrowiu kości poprzez spowolnienie utraty masy kostnej.

- To niesamowite odkrycie, że pełen smaku owoc suszony, będący wygodną przekąską, może być pomocny dla zdrowia kości - tłumaczył Hooshmand.

Śliwki suszone od dawna są rekomendowane jako produkt o wysokiej wartości odżywczej, który warto włączyć do swoich posiłków lub spożywać prosto z paczki jako przekąskę. Rosnąca liczba badań wspiera to przekonanie, nie tylko w kontekście zdrowia kości.

W rzeczywistości, śliwki suszone są owocem certyfikowanym decyzją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA): spożywanie 100g (8-12 sztuk) śliwek suszonych dziennie w ramach zróżnicowanej diety wspiera prawidłową pracę jelit.

Śliwki suszone są bogate w błonnik, pozbawione tłuszczu, niedosładzane, a zawierające jedynie naturalne w owocach cukry. Są one również bogatym źródłem potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a także zawierają witaminę B6 oraz miedź, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego i nerwowego. Śliwki suszone cechuje także wysoka zawartość witaminy K oraz manganu, które wspierają utrzymywanie zdrowych kości.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu