Innowacje stają się kluczowym elementem rozwoju nowoczesnej produkcji trzody chlewnej, wpływając zarówno na efektywność, jak i dobrostan zwierząt. Coraz częściej to właśnie nowatorskie technologie i rozwiązania stanowią fundament konkurencyjności gospodarstw w dynamicznie zmieniającej się branży.
Cena tuczników na polskiej giełdzie, zgodnie z ubiegłotygodniowymi zapowiedziami, zmalałą. Polska giełda tuczników ustaliła notowania tych zwierząt na kolejny tydzień. Notowania na polskiej giełdzie tuczników mają obecnie...
Hodowcy trzody chlewnej i producenci tuczników spotkali się 14 listopada w Prószkowie w woj. opolskim, gdzie odbyła się IV edycja konferencji Żniwniok 2025. Spotkanie zostało zorganizowane przez SKK Farm-Vet wraz z partnerami branżowymi, a jego hasło przewodnie brzmiało "Nim innowacja stanie się tradycją".
Innowacyjne białko owadzie
Konferencję rozpoczął prezesem spółki SKK Farm-Vet Piotr Krasowski. Następnie prof. Damian Józefiak z HiProMine opowiedział o białku funkcjonalnym w tym o białku z owadów wykorzystywanym w żywieniu trzody chlewnej. W organizmie muchówek Hermetii Illucens występuje kilkadziesiąt genów kodujących różne rodzaje białek przeciwbakteryjnych (AMP).
Ponadto w skład owadów wchodzi chityna, a więc włókno naturalnego pochodzenia, które m.in. poprawia perystaltykę jelit. W składzie muchówek znajduje się również kwas laurynowy, który działa jak naturalny antybiotyk.
Redukuje stany zapalne
O wpływie beta-mannanów na zdrowie świń opowiedziała Urszula Serwa z Elanco. Ekspertka podkreśliła, że ich negatywne działanie można obniżyć stosując produkt o nazwie Hemicell, który poprawia integralność jelit redukując stany zapalne, zwiększa przyrosty masy ciała, wpływa na lepszą zdrowotność zwierząt i obniża FCR.
ASF w Polsce w ciągu 11 lat wygenerował straty wynoszące ponad 20 miliardów złotych. Tak wynika z najnowszego raportu przygotowanego dla POLPIG. Naukowcy alarmują, że mimo ogromnych nakładów finansowych i wysiłku hodowców,...
Daniel Bujnowski z firmy Wesstron przedstawił innowacyjne rozwiązania oferowane przez przedsiębiorstwo, w tym Chatbot, asystenta wspierającego analizę produkcji trzody chlewnej.
Umożliwia on m.in. analizowanie wskaźników produkcyjnych, ocenę działań urządzeń, a także przegląd i filtrowanie działań technologicznych.
Zamiast tlenku cynku
Temat dotyczący zamiennika tlenku cynku w okresie okołoodsadzeniowym przedstawiła Izabela Wojtaszewska z firmy JHJ. Eksperta zwróciła uwagę, że tlenek cynku ma wiele zalet, ale posiada również wady. Negatywnie wpływa na rozwój kosmków jelitowych, wydłuża okres tuczu, ma szkodliwy wpływ na środowisko, a podawany przez dłuższy czas w wysokich dawkach jest toksyczny.
Jego zamiennikiem może być produkt o nazwie Aliosept 2.0 zawierający wyciągi fitobiotyczne, korę dębu, czosnek, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, MOS i Beta-glukany.
Zalety głębokiej inseminacji
Temat inseminacji i rozrodu świń omówili Grzegorz Chmielowski oraz Daniel Urbaniak z Axiom Polska. Eksperci zwrócili uwagę na metodę sztucznej inseminacji zaszyjkowej, która umożliwia wprowadzenie nasienia głębiej niż metoda standardowa.
Jej zaletą jest szybkie wykonanie zabiegu, ponieważ w około cztery minuty można zainseminować około pięciu macior. Metoda ta pozwala również na stosowanie nasienia mrożonego i seksowanego. Dodatkowo, dzięki temu że jeden knur może obsłużyć około 400 loch, możliwe jest efektywniejsze wykorzystanie jego potencjału genetycznego. Eksperci podkreślili, że inseminacja zaszyjkowa zapewnia wyższą skuteczność zapłodnienia oraz liczniejsze mioty.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ