System QAFP obejmuje cały łańcuch produkcji żywności "od pola do stołu". Rolnicy uczestniczący w systemie mogą korzystać z dopłat, łączyć je z ekoschematami i uzyskać nawet 200 zł wsparcia do jednej sztuki.
System jakości żywności QAFP staje się coraz bardziej opłacalnym rozwiązaniem dla producentów trzody chlewnej. Dzięki łączeniu różnych form dopłat rolnicy mogą liczyć na realne, wymierne korzyści finansowe w wysokości nawet do 200 zł do jednego tucznika.
W drugiej połowie listopada ceny żywca wieprzowego ponownie spadły, a tuczniki skupowano średnio po 5,44 zł za kg. Tanieją również półtusze wieprzowe, które kosztowały średnio 8,11 zł za kg, co oznacza spadek o 14% w skali...
Na początku grudnia w Centrum Konferencyjnym w Minikowie koło Bydgoszczy odbyło się spotkanie poświęcone systemowi certyfikacji QAFP (Quality Assurance for Food Products), stworzonemu z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. W wydarzeniu uczestniczyli producenci trzody chlewnej oraz eksperci branżowi.
Najważniejsze wymagania systemu
Beata Studzińska, dyrektor ds. certyfikacji, podkreśliła, że system jakości żywności QAFP obejmuje cały łańcuch produkcji, wpisując się w unijną koncepcję "od pola do stołu". Standard ten standaryzuje każdy etap począwszy od gospodarstwa po finalny produkt trafiający na stół konsumenta, co gwarantuje wysoką jakość oraz pełną identyfikowalność żywności.
Co zapewnia QAFP?
Jak podkreśliła ekspertka system zapewnia pełną identyfikowalność produktów, wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności, działania na rzecz dobrostanu zwierząt, ograniczenie wpływu produkcji na środowisko, a także wzrost zaufania konsumentów do hodowców i producentów.
Warunki uzyskania certyfikatu
Aby uzyskać certyfikat, rolnik musi m.in.: przygotować i wdrożyć plan redukcji śladu węglowego gospodarstwa o min. 10% w ciągu 5 lat, ograniczyć stosowanie antybiotyków, eliminując preparaty o najwyższej priorytetowości dla medycyny ludzkiej, opracować plan zwiększenia dobrostanu zwierząt m.in. zwiększyć powierzchnię bytową o minimum 20%.
W Hiszpanii rośnie liczba ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików. Po dwóch pierwszych potwierdzonych zakażeniach, w miniony weekend znaleziono kolejne 12 padłych zwierząt. W reakcji na wykrycie ASF ponad 40 państw spoza Unii...
W ramach systemu QAFP w hodowli trzody chlewnej dopuszczane są wyłącznie krzyżowania ras lub linii hodowlanych zapewniających wysoką jakość mięsa, np. dwurasowe (duże białe × landrace) lub trzyrasowe z udziałem rasy terminalnej.
Do produkcji mogą być używane tylko knury terminalne o znanym pochodzeniu i wolne od recesywnych genów problematycznych, takich jak RYR1, który powoduje wady jakości mięsa typu PSE (blade, miękkie i wodniste). W ostatnich latach system QAFP został rozszerzony o niektóre rasy rodzime, co pozwala hodowcom tych zwierząt ubiegać się o certyfikację, pod warunkiem spełnienia pozostałych wymagań systemu.
Dopłaty i dodatkowe wsparcie
O atutach systemu QAFP mówił Wojciech Styburski, prezes Agro Integracja. Jak zaznaczył, uczestnictwo w QAFP nie wyklucza korzystania z ekoschematów ani innych programów wsparcia, co pozwala znacząco zwiększyć łączny poziom pozyskanych środków.
Dopłaty w 2025 r.
Do tuczników:
zwiększenie powierzchni bytowej o min. 20% - 40 zł,
Pogłowie trzody chlewnej w Mołdawii zmniejszyło się w ciągu roku o 30%, co stanowi poważny cios dla tamtejszej produkcji mięsa wieprzowego. Główną przyczyną spadku jest rozprzestrzeniający się afrykański pomór świń (ASF) prowadzący do...
Korzyści finansowe rosną, gdy rolnik spełni łącznie kilka wymogów. W najbardziej korzystnym wariancie:
zwiększenie powierzchni bytowej o 50% - 60 zł,
utrzymywanie zwierząt na ściółce - 60 zł,
produkcja w cyklu zamkniętym - 30 zł,
utrzymywanie zgodnie z QAFP - 50 zł.
Łącznie daje to aż 200 zł dopłaty do jednego tucznika.
Co ważne ekoschematy mają limit 150 DJP, natomiast dopłaty QAFP nie są objęte limitem, dzięki czemu wsparcie można uzyskać niezależnie od wielkości stada.
QAFP inwestycja, która się zwraca
System jakości żywności QAFP nie tylko poprawia standardy produkcji trzody chlewnej, ale również realnie zwiększa opłacalność hodowli. Dla rolników oznacza to jednocześnie wyższe dopłaty, większe bezpieczeństwo sprzedaży, lepszy wizerunek gospodarstwa oraz przewagę konkurencyjną na rynku.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ