Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 26 pasujących wyników.
Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej w SGGW
W Katedrze Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstało pierwsze w Polsce Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej. Naukowcy uzyskali...
więcejCo łączy trawnik do gry w golfa z chorobą Alzheimera i cukrzycą?
Sąsiadujące ze sobą rośliny oddziałują wzajemnie nie tylko poprzez konkurencję o światło, wodę lub składniki pokarmowe, ale także wykorzystują wyrafinowaną broń chemiczną. Zdolne są bowiem do...
więcejEuropejska prasa rozpisuje się o wynikach pracy naukowców z SGGW
Międzynarodowy zespół naukowców opublikował w "British Journal of Nutrition" nowe badania, które wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i...
więcejNaukowcy SGGW z amerykańskim patentem
Profesor Stanisław M. Karpiński i doktor Magdalena Szechyńska-Hebda z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie...
więcejŻywność z małych gospodarstw na rynkach UE
Rodzinne firmy i małe przedsiębiorstwa produkujące żywność tradycyjną poddawani są coraz większej presji ze strony globalnych producentów żywności. Dlatego we wspieranie małych...
więcejEksperci: zazielenienie nie przyniesie oczekiwanych efektów
"Zazielenienie" (greening), czyli wymóg wyłączenia części gruntów z produkcji rolnej na cele ekologiczne nie przyniesie zakładanych efektów środowiskowych - uważają...
więcejGeny dzikich odmian pomidorów mogą pomóc zwalczać szkodniki
Dzikie pomidory lepiej bronią się przed niektórymi szkodnikami, niż współczesne odmiany przemysłowe - sugerują naukowcy. Według nich, zamiast wyważać otwarte drzwi i szukać nowych...
więcejNaukowcy z UR opracowali innowacyjną metodę wytwarzania bionawozu
Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowali innowacyjną metodę wytwarzania bionawozu. Do jego powstania wykorzystują m.in. odpady komunalne i dżdżownice kalifornijskie. Projekt rzeszowskich...
więcejKonferencja o krzemie w USA przełożona
Komitet Organizacyjny 8-ej Międzynarodowej Konferencji „Krzem w rolnictwie” w trosce o bezpieczeństwo i zdrowie uczestników zdecydował o jej przełożeniu o 2 lata. Powodem...
więcejHybrydyzacja sprzyjała udomowieniu i adaptacji bydła
Międzynarodowy zespół badaczy - w tym Polaków - zsekwencjonował genomy kilku gatunków wołowatych z rodzaju Bos (w tym bydła, jaka i żubra) i stwierdził, że hybrydyzacja...
więcejMleko już nie tylko od krowy. Zaskakujące wyniki badań
Olsztyńscy naukowcy badają, czy mleko klaczy może zastąpić mleko krowie w diecie człowieka. Obecne badania mają na celu stworzenie innowacyjnego produktu na bazie mleka klaczy, przeznaczonego dla...
więcejNaukowcy z SGGW opracują nowe metody produkcji bioetanolu
W 2015 roku projekt "Inteligentne systemy hodowli i uprawy, pszenicy, kukurydzy i topoli dla zoptymalizowanej produkcji, biomasy, biopaliw oraz zmodyfikowanego drewna" został...
więcejGroźny pierwotniak przenoszony przez kleszcze atakuje psy i wilki
Od niedawna lekarze weterynarii w różnych miejscach Polski zgłaszali przypadki psów z objawami ciężkiej anemii, letargu i wyniszczenia organizmu. Naukowcy wykazali,...
więcejWarto wykorzystywać łuskę gryki w piekarnictwie. Tak wynika z badań naukowców
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przekonują, że do wypieku pieczywa warto dodawać zmielonej łuski gryki. Takie pieczywo jest bogatsze w błonnik i związki o...
więcejOwady zapylające są w Polsce zagrożone
Rozpoczął się Wielki Spis Zapylaczy - szereg projektów badawczych nad pszczołami w Polsce - organizowany przez Greenpeace dzięki wsparciu tysięcy osób, które wzięły udział w...
więcejNaukowcy o leśnych pszczołach w barciach: kondycja zadowalająca
Kondycja pszczół w barciach i kłodach powstałych w ramach projektu przywracania tradycyjnego bartnictwa w lasach jest zadowalająca, a jakość pozyskiwanych produktów dobra - oceniają...
więcejPolska stawia na Algierię. Jest wiele możliwości współpracy
Minister rolnictwa, który w kwietniu przebywał z oficjalną wizytą w Algierii przekonuje, że warto i należy współpracować z tym liczącym blisko 39 mln mieszkańców krajem. Jednym...
więcejNaukowcy pracują nad programem, który oceni populację winniczków
Naukowcy z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu pracują nad programem komputerowym, który pozwoli Regionalnym Dyrekcjom Ochrony Środowiska oceniać liczebność i rozmieszczenie...
więcejW Holandii będą na dużą skalę uprawiać ryż? Naukowcy sprawdzają, czy to możliwe
Naukowcy z Wageningen University & Research (WUR) oraz uniwersytetu w Lejdzie rozpoczęli pilotażowy program uprawy ryżu na terenach torfowych w pobliży Lejdy - poinformowały obie uczelnie w...
więcejSuszone śliwki receptą na zdrowie. Są nowe wyniki badań
Wyniki najnowszych badań zwracają uwagę na korzystne efekty działania suszonych śliwek dla kobiet w okresie pomenopauzalnym. Osteoporoza jest rosnącym problemem zdrowotnym. W oparciu o kryteria...
więcejTrzmiele zamiast oprysków. Tak można chronić wiele upraw
Kanadyjska firma wykorzystała trzmiele do selektywnego przenoszenia naturalnych pestycydów na rośliny zagrożone przez szkodniki - informuje "New Scientist". Metodę opracowała firma...
więcejNaukowcy: śliwki suszone to samo zdrowie. Dobrze wpływają na kości
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy w Montrealu wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych....
więcejDobre wieści dla rolników. Szkodliwy grzyb można zamienić w użyteczny
Szkodliwy dla roślin grzyb, który hamuje rozrost korzeni, po niewielkiej manipulacji genetycznej może pobudzać rozwój tychże korzeni – informuje pismo „Nature...
więcejO agronomii w Kazimierzu Dolnym
Już po raz ósmy w dniach 11-13 września 2019 r. została zorganizowana konferencja Naukowa Polskiego Towarzystwa Agronomicznego (PTA). Tematem tegorocznych obrad były...
więcejNaukowcy z SGGW badają wpływ sposobów uprawy na właściwości gleby
Katedra Agronomii SGGW w Warszawie od kilku lat tworzy nowe pole doświadczalne w Miedniewicach koło Skierniewic. Jest to część Stacji Doświadczalnej Wydziału Rolnictwa i Biologii. W Miedniewicach...
więcejEksperci: zazielenienie nie przyniesie oczekiwanych efektów
"Zazielenienie" (greening), czyli wymóg wyłączenia części gruntów z produkcji rolnej na cele ekologiczne nie przyniesie zakładanych efektów środowiskowych - uważają...
więcej