Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o spadku cen bydła ogółem. Cena tego żywca spadła o ponad 3% do wartości 14,32 zł za kg.
Ceny bydła ogółem w ostatnim tygodniu listopada wyraźnie spadły. W omawianym okresie bydło ogółem potaniało o ponad 3%.
W dniach 24-30 listopada bydło ogółem potaniało w ciągu tygodnia o 3,1%, osiągając średnią cenę 14,32 zł za kg. Mimo tego spadku, żywiec był nadal o 1% droższy niż miesiąc wcześniej oraz aż o 33,5% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, bydło w wieku 8-12 miesięcy w ciągu tygodnia potaniało o 1,6% do wartości 15,86 zł za kg.
Główny lekarz weterynarii poinformował o szczegółach 8 najnowszych ognisk choroby niebieskiego języka (BT) w Polsce. Ogniska BT nr 27 - 34 w 2025 r. zostały potwierdzone na podstawie wyników badań laboratoryjnych...
Bydło w tej kategorii było jednocześnie o niemal 2% droższe niż przed miesiącem oraz o 40% niż przed rokiem.
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 15,84 zł za kg. Cena ta była o 2,2% niższa niż przed tygodniem i o 0,6% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 34% droższe niż przed rokiem.
Cena byków powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia spadła o 2,5% do poziomu 15,62 zł za kg. Było to o 0,3% więcej niż przed miesiącem oraz o 33,4% niż przed rokiem.
W tym samym czasie producenci za krowy uzyskiwali średnio 12,08 zł za kg, czyli o 2,2% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,2% wyższa niż przed miesiącem i o 37% niż przed rokiem.
W omawianym okresie jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano po 14,47 zł za kg, czyli o 1,8% mniej niż przed tygodniem. Ich cena była jednocześnie o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 31,8% wyższa niż przed rokiem.
W ostatnim tygodniu listopada ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat zbywano średnio po 28,45 zł za kg, czyli o 2,2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Ćwierci z krów rzeźnych wyceniono na 22,49 zł za kg czyli o 0,5% mniej jak przed tygodniem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".