Ceny żywca wieprzowego nadal spadają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-12-2025,9:30 Aktualizacja: 02-12-2025,9:22
A A A
W drugiej połowie listopada ceny żywca wieprzowego ponownie spadły, a tuczniki skupowano średnio po 5,44 zł za kg. Tanieją również półtusze wieprzowe, które kosztowały średnio 8,11 zł za kg, co oznacza spadek o 14% w skali roku.
 
Na krajowym rynku żywca wieprzowego utrzymuje się wysoka podaż, co bezpośrednio przekłada się na dalsze obniżki cen w skupie. Jak wynika z najnowszych danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 17-23 listopada zakłady mięsne płaciły za tuczniki średnio 5,44 zł za kg. 
 
sektor trzody chlewnej w Mołdawii, ASF, spadek pogłowia świń,

ASF uderza w mołdawski rynek wieprzowiny

Pogłowie trzody chlewnej w Mołdawii zmniejszyło się w ciągu roku o 30%, co stanowi poważny cios dla tamtejszej produkcji mięsa wieprzowego. Główną przyczyną spadku jest rozprzestrzeniający się afrykański pomór świń (ASF) prowadzący do...
Oznacza to spadek o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 2% mniej niż miesiąc temu. Co istotne, cena żywca wieprzowego była aż o 13% niższa niż rok wcześniej, co potwierdza wyraźną presję podażową na rynku.
 
Spadki widoczne są również w cenach zbytu mięsa wieprzowego. Półtusze wieprzowe w analizowanym tygodniu zbywano średnio za 8,11 zł za kg, czyli o 6 gr mniej niż tydzień wcześniej i o 2 gr mniej niż przed miesiącem. W ujęciu rocznym cena półtusz była o 14% niższa niż w analogicznym okresie 2024 r.
 
W okresie od stycznia do października 2025 r. do krajowych podmiotów skupujących trafiło blisko 5,3 mln ton żywca rzeźnego, czyli o 2% więcej niż rok wcześniej, jak wynika z danych meldunkowych GUS. 
 
Największy wpływ na ten wzrost miał rynek wieprzowiny, gdzie skup osiągnął prawie 1,8 mln ton, co oznacza wzrost rok do roku o 9%. 
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA