Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 43 pasujących wyników.
W zeszłym roku Polacy kupili 154 tys. ton makaronu
Od stycznia do grudnia 2014 r. rynek makaronów w Polsce zanotował 2-procentowy wzrost ilościowy w odniesieniu do analogicznego okresu 2013 r. Wartościowo rynek wzrósł również o...
więcejLubelscy przedsiębiorcy w coraz lepszych nastrojach
Zgodnie z wynikami piątego raportu Banku Pekao o sytuacji mikro i małych firm ogólny wskaźnik koniunktury mikro i małych firm osiągnął najwyższy historycznie poziom na Lubelszczyźnie....
więcejRosyjskie embargo coraz mocniej uderza w rolnictwo
Kolejne badania i analizy potwierdzają, że wprowadzone przez Federację Rosyjską embargo na polskie produkty rolno-spożywcze przyczynia się nie tylko do zubożenia wsi, ale również likwidacji...
więcejTrucizna może stać się lekiem? Trwają przełomowe badania
Cyjanobakterie, popularnie zwane sinicami, pojawiające się latem w jeziorach i morzu to zmora kąpiących się. Metabolity sinic są niebezpieczne dla zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu...
więcejNowoczesne laboratorium w SGGW. Król Lab już działa
Dzięki dotacji uzyskanej z Europejskiej Rady ds. Badań (ERC) o wartości ponad 1,4 mln euro na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstało...
więcejLaboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej w SGGW
W Katedrze Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstało pierwsze w Polsce Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej. Naukowcy uzyskali...
więcejPsy cierpią na nowotwory jak ludzie. Są pieniądze na badania
Dr Kinga Majchrzak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW została laureatką trzeciego konkursu organizowanego przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej w ramach programu First Team. Przyznana...
więcejCo łączy trawnik do gry w golfa z chorobą Alzheimera i cukrzycą?
Sąsiadujące ze sobą rośliny oddziałują wzajemnie nie tylko poprzez konkurencję o światło, wodę lub składniki pokarmowe, ale także wykorzystują wyrafinowaną broń chemiczną. Zdolne są bowiem do...
więcejNaukowcy SGGW rozpoczynają prace nad innowacyjnymi projektami
Dwaj młodzi naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dr Marcin Gołębiewski z Wydziału Nauk o Zwierzętach oraz dr inż. Marcin Kurek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i...
więcejCentrum Kompetencji Puławy z ważną nagrodą
Puławskie centrum kompetencji, które stanowi platformę współpracy i wymiany informacji dla przedsiębiorców rolnych, doradców rolnych oraz instytucji nauki otrzymało...
więcejBiałka w ochronie roślin
Firma Arysta LifeScience podpisała umowę licencyjną z chińskim Instytutem Ochrony Roślin (IPP), dzięki której stała się wyłącznym globalnym (z wyjątkiem Chin) dystrybutorem technologii...
więcejDla rolnika liczy się wysokość i szybkość udzielonego kredytu
Bank BGŻ BNP Paribas zajął pierwsze miejsce w rankingu Bank Najlepszy dla Rolnika 2016 przygotowanym przez agencję badawczą Martin&Jacob. Banki biorące udział w rankingu były oceniane przez 1200...
więcejBayer stawia na innowacyjność
Firma Bayer, która na całym świecie zatrudnia blisko 115 tysięcy osób mocno akcentuje swoją pozycję w Polsce. Nasz kraj jest jednym z kluczowych rynków dla koncernu –...
więcejRzeszowskie centrum badawcze Nestle stawia na rozwój
Przemysł spożywczy nie może istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Właśnie dlatego jedno z najnowocześniejszych...
więcejNaukowiec SGGW wyróżniony prestiżową nagrodą w USA
Prof. Stanisław Gawroński otrzymał nagrodę Miltona Gordona podczas dorocznej konferencji Międzynarodowego Towarzystwa Fitotechnologii, która odbyła się w Stanach Zjednoczonych. Nagroda...
więcejInnvigo rozpoczyna ważne badania
Firma Innvigo poinformowała o rozpoczęciu zakrojonych na szeroką skalę badań nad gatunkami toksynotwórczymi grzybów w jęczmieniu browarnym. Celem badań jest oznaczenie sprawców...
więcejBędą ustalać normy w zakresie czystych technologii węglowych
14 października w Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie Grupa Azoty i AGH podpisały porozumienie dotyczące współpracy nad technologią zgazowania węgla. W...
więcejBez potasu ani rusz. IUNG-PIB w Puławach prezentuje wyniki badań
W latach 2003-2018 Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach przeprowadził badania nad skutkami wieloletniego wyczerpywania gleb z potasu. Ich wyniki dają do...
więcejGUS opublikował najnowsze dane na temat zasobności gleb
2 grudnia GUS opublikował dane dotyczące ochrony środowiska, w tym zawartość przyswajalnych makroelementów w glebie: fosforu, potasu i magnezu. Wynika z nich, że w latach 2010-2013 w...
więcejŚwinie powoli wyjeżdżają poza strefę
Z każdym tygodniem coraz więcej świń ze strefy z ograniczeniami wyjeżdża do zakładów mięsnych położonych poza jej terytorium. Pełniący obowiązki głównego lekarza weterynarii Krzysztof...
więcejBiegunka świń dziesiątkuje stada w USA
Stany Zjednoczone walczą z epidemiczną biegunką świń. Od maja ub. roku do kwietnia br. z jej powodu padło 6,8 mln zwierząt. Według raportu Departamentu Rolnictwa USA z 15 kwietnia, aktualne pogłowie...
więcejHybrydyzacja sprzyjała udomowieniu i adaptacji bydła
Międzynarodowy zespół badaczy - w tym Polaków - zsekwencjonował genomy kilku gatunków wołowatych z rodzaju Bos (w tym bydła, jaka i żubra) i stwierdził, że hybrydyzacja...
więcejJaki kredyt najchętniej biorą rolnicy i na co wydają pieniądze?
Jeśli już kredyt to głównie inwestycyjny, obrotowy, ewentualnie gotówkowy bez zabezpieczeń. Ale ten ostatni rolnicy starają się omijać szerokim łukiem, ponieważ kojarzy się raczej z...
więcejPolacy optymistycznie widzą przyszłość swojego budżetu domowego
Polacy należą do największych optymistów w Europie Środkowo-Wschodniej co do swojej przyszłości finansowej - wynika z badania Providenta. Więcej niż 1/3 spodziewa się szybkiej jej...
więcejPolacy podzieleni w sprawie wprowadzenia euro
49 proc. badanych przez TNS Polska uważa, że wcześniej lub później Polska powinna przyjąć euro. Przeciwko przyjmowaniu europejskiej waluty opowiedziało się 40 proc. respondentów....
więcejNaukowcy z SGGW opracują nowe metody produkcji bioetanolu
W 2015 roku projekt "Inteligentne systemy hodowli i uprawy, pszenicy, kukurydzy i topoli dla zoptymalizowanej produkcji, biomasy, biopaliw oraz zmodyfikowanego drewna" został...
więcejMarnujemy gigantyczne ilości żywności
Program Gospostrateg m.in. zbada, ile żywności się marnuje, gdzie powstają straty i jakie są tego przyczyny. Część badawcza projektu powinna się zakończyć w marcu 2020 roku - poinformował PAP...
więcejPolacy unikają ważnych badań. To zagrożenie dla zdrowia
Morfologia, czyli badanie ogólne krwi, powinno być wykonywane profilaktycznie co 2-3 lata. Niestety, wielu Polaków to lekceważy. Zdecydowanie najgorzej pod tym względem jest na wsi,...
więcejRolnicy w ogniu pytań. Dzięki ankietom każdy może zyskać
Każdy rolnik może się w każdej chwili dowiedzieć, że jego gospodarstwo zostało wylosowane do badania statystycznego. I nie ma co się od tego wykręcać. Badania z zakresu szeroko rozumianego rolnictwa...
więcejPolski badacz przeprowadzi istotne badanie
Skórka dla owoców i warzyw jest naturalnym ochroniarzem przed szkodnikami i toksynami. Jednak czasem bywa zawodna, wpuszczając do miąższu np. pestycydy. Polski badacz sprawdzi...
więcejAnkieterzy ruszą do gospodarstw
Od 1 czerwca do 29 lipca wylosowane gospodarstwa rolne osób fizycznych w całym kraju odwiedzą ankieterzy, którzy przeprowadzą badania. Pytania będą dotyczyć struktury gospodarstw...
więcejOwady zapylające są w Polsce zagrożone
Rozpoczął się Wielki Spis Zapylaczy - szereg projektów badawczych nad pszczołami w Polsce - organizowany przez Greenpeace dzięki wsparciu tysięcy osób, które wzięły udział w...
więcejLaboratorium na światowym poziomie. Otwarto centrum badawcze żywności
Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie otwarto Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Nowoczesna aparatura tego ośrodka ma umożliwić prowadzenie na najwyższym poziomie badań...
więcejBiznes funduje stypendia dla naukowców
Naukowcy z całej Polski mogą ubiegać się o stypendium w wysokości 50 tys. złotych na realizację swoich badań. Trzech laureatów poznamy już 20 listopada podczas konferencji Venture Day w...
więcejUruchomiono supernowoczesne Centrum Badawcze Nawozów
W piątek uroczyście otwarto Centrum Badawcze Nawozów w Instytucie Nowych Syntez Chemicznych w Puławach. Centrum to wielofunkcyjny obiekt przeznaczony do prowadzenia badań nad nowymi...
więcej66 proc. z nas uważa kwotę wolną od podatku za nieodpowiednią
Dwie trzecie Polaków (66 proc.) uważa, że obecnie obowiązująca kwota wolna od podatku jest nieodpowiednia - za niska lub za wysoka, 14 proc. uważa, że jest taka jak powinna, a co piąty z nas...
więcejBadania IUNG z Puław wzmocnią praktykę rolniczą
Nauka powinna i może wspierać praktykę. Finansowanie badań naukowych, dzięki wsparciu unijnego programu ERA Chairs pomoże wzmocnić pozycję polskich ośrodków badawczych i ułatwi przekazywanie...
więcejPolacy podzieleni w sprawie wprowadzenia euro
49 proc. badanych przez TNS Polska uważa, że wcześniej lub później Polska powinna przyjąć euro. Przeciwko przyjmowaniu europejskiej waluty opowiedziało się 40 proc. respondentów....
więcejPoufność informacji gwarantowana. Ankieterzy przepytają rolników
Uwaga rolniku! W grudniu do twoich drzwi może zapukać lub ewentualnie zadzwonić ankieter. Badanie zaplanował Główny Urząd Statystyczny. Przeprowadzone zostanie w całej Polsce w dniach...
więcejNaukowcy: zagłada pszczół w Europie i USA ma związek z pestycydami
Udało się znaleźć brakujące ogniwo, które wskazuje na związek pomiędzy pestycydami a wymieraniem pszczół w Europie i USA - informuje pismo "Proceedings B". Spadek liczebności...
więcejNaukowcy: śliwki suszone to samo zdrowie. Dobrze wpływają na kości
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy w Montrealu wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych....
więcejBadania gleby będą droższe. Pierwsza podwyżka od 6 lat
Zgodnie z projektem rozporządzenia w sprawie wysokości i sposobu uiszczania dopłat za zadania wykonywane przez okręgowe stacje chemiczno-rolnicze przygotowanym przez ministerstwo rolnictwa wzrost...
więcejSzklarnia przyszłości to dyskoteka LED. Czeka nas prawdziwa rewolucja
O tym, że rośliny przeprowadzają proces fotosyntezy, wiedzą wszyscy, podobnie jak to, że jego produktami są cukry i tlen. Dopiero od niedawna jednak wiemy, że fotosynteza jest rodzajem specyficznego...
więcej