Owoce i warzywa skażone pestycydami. Kto liderem niechlubnego rankingu?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Andrzej Pawluszek PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-05-2022,8:00 Aktualizacja: 27-05-2022,10:35
A A A

Według najnowszego raportu Pesticide Action Network Europe (PAN) Belgia ma najwyższy odsetek owoców i warzyw skażonych toksycznymi pestycydami (34 proc.) w Europie.

Jak informuje dziennik "The Brussels Times" na kolejnych miejscach niechlubnego rankingu znajdują się Irlandia (26 proc.), Francja (22 proc.) i Włochy (21 proc.). Polska jest na 12. pozycji z 16 proc. toksycznych substancji wykrytych w badanych próbkach.

środki ochrony roślin, pestycydy, MRiRW, ministerstwo rolnictwa

"Prawko" na pestycydy nie będzie bezterminowe

Powtarzanie szkoleń z zakresu stosowania środków ochrony roślin ma na celu utrzymanie i pogłębienie wiedzy przez rolników, a tym samym zapobieżenie popełnianiu przez nich błędów, mogących mieć także prawne skutki - podkreśla...

"Dramatyczny wzrost niebezpiecznych pestycydów znalezionych w owocach i warzywach sprzedawanych w Europie jest dowodem na to, że rządy nie wypełniają swoich zobowiązań prawnych" - czytamy w raporcie.

W ocenie PAN analizowana kategoria pestycydów jest najbardziej niebezpieczną i najściślej regulowaną. "Są one powiązane z szeregiem chorób przewlekłych, w tym z nowotworami, problemami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, ale mogą także być wysoce toksyczne dla środowiska, zatruwając rzeki i inne cenne ekosystemy" - wynika z badania organizacji.

Zgodnie z unijną strategią z 2020, stosowanie najbardziej niebezpiecznych pestycydów w UE powinno zostać zmniejszone o połowę do 2030 roku. Jednak z raportu PAN wynika, że "UE oddala się od tego celu, zamiast zbliżać się do jego osiągnięcia".
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement