Utrzymujące się spadki cen w UE i w Polsce ograniczają rentowność produkcji trzody chlewnej i zwiększają znaczenie efektywnego zarządzania kosztami, zdrowiem stada oraz wydajnością produkcyjną w gospodarstwach.
Cena tuczników pod koniec roku po raz kolejny spada. Foto_Remigiusz Kryszewski
Duża podaż wieprzowiny na rynku europejskim w 2025 r. wyraźnie wpływa na spadek cen żywca wieprzowego zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce. Utrzymujący się trend spadkowy stanowi poważne wyzwanie dla producentów trzody chlewnej, ograniczając opłacalność produkcji.
Spadek cen żywca wieprzowego
W okresie od 8 do 14 grudnia 2025 r. cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej wynosiła średnio 160,16 euro (około 675 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Oznacza to spadek o 2% w porównaniu z poprzednim tygodniem, o 7% względem miesiąca wcześniejszego oraz aż o 17% w skali roku.
Inwestor zadbał o komfort loch w sektorze porodowym, wprowadzając rozpinane jarzma, które zapewniają większą swobodę ruchu. Obok automatycznego żywienia na mokro i nowoczesnej wentylacji sufitowej, rozwiązanie to podnosi dobrostan zwierząt w...
Cena wieprzowiny w Polsce, wyrażona w euro, ukształtowała się na poziomie 159,61 euro (około 673 zł) za 100 kg. Była ona nieznacznie niższa od średniej unijnej, o około 0,3%, a jednocześnie o 6% niższa niż w Niemczech, gdzie notowano 169,97 euro (około 717 zł) za 100 kg. Polska cena była natomiast o 11% wyższa niż w Hiszpanii, gdzie stawki spadły do 143,34 euro (około 604 zł) za 100 kg.
Na rynku krajowym, w drugim tygodniu grudnia 2025 r., ceny skupu trzody chlewnej w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosły średnio 5,17 zł za kg. Oznacza to spadek o 1% w ujęciu tygodniowym, o 6% w porównaniu z poprzednim miesiącem oraz o 17% w relacji rocznej.
Mięso wieprzowe tanieje
Spadki cen w skupie bezpośrednio przełożyły się na ceny zbytu mięsa wieprzowego. Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,59 zł za kg. Było to niemal o 1% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 7% mniej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z analogicznym okresem 2024 r. cena półtusz była niższa aż o 19%.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ