Ceny żywca wieprzowego w drugim tygodniu marca ponownie wzrosły. Trend ten jest obserwowany na rynku krajowym od początku lutego.
Marek Mokwa od wielu lat specjalizuje się w hodowli trzody chlewnej i produkcji tuczników. Aby ograniczyć koszty energii elektrycznej zainwestował w instalacją fotowoltaiczną, a w najbliższym czasie rozpoczyna budowę biogazowni rolniczej...
Ceny zakupu żywca wieprzowego w dniach od 4 do 10 marca, według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, wzrosły o 3 gr za kg do wartości 7,26 zł za kg.
Żywiec wieprzowy był tym samym o 6% droższy niż przed miesiącem, ale o 12% tańszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
W drugim tygodniu marca ceny mięsa wieprzowego w ślad za żywcem wzrosły. Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 10,65 zł za kg.
Cena tego asortymentu była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie mięso to było o 11% tańsze niż przed rokiem.
Wzrost cen wynika z jednej strony ze zwiększonego popytu ze strony Chin oraz wzrostu zapotrzebowania wewnątrz Europy Zachodniej w obliczu utrzymującej się ograniczonej podaży.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ