W Mołdawii pogłowie trzody chlewnej spadło o 30% głównie z powodu licznych ognisk ASF, które doprowadziły do masowych likwidacji stad i załamania produkcji. W efekcie kraj mierzy się z rosnącymi cenami wieprzowiny i kryzysem w przetwórstwie.
Mołdawia w wyniku ASF w ciągu roku straciła blisko 30% świń. Foto_Remigiusz Kryszewski
Pogłowie trzody chlewnej w Mołdawii zmniejszyło się w ciągu roku o 30%, co stanowi poważny cios dla tamtejszej produkcji mięsa wieprzowego. Główną przyczyną spadku jest rozprzestrzeniający się afrykański pomór świń (ASF) prowadzący do masowych likwidacji stad.
Rekordowe spadki pogłowia
Pogłowie trzody chlewnej w Mołdawii na dzień 1 października 2025 r. wyniosło zaledwie 296 tys. sztuk, co oznacza spadek o blisko 30% względem roku poprzedniego.
Dane Mołdawskiego Narodowego Urzędu Statystycznego wskazują, że główną przyczyną tak drastycznego załamania jest seria ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF), które w ostatnich miesiącach dotknęły kluczowe fermy przemysłowe.
Sektor trzody chlewnej we Francji nie nadąża za krajową konsumpcją. W efekcie w pierwszej połowie 2025 r. wskaźnik samowystarczalności w produkcji wieprzowiny spadł do 98,6%. Francja po raz pierwszy od wielu lat przestała być...
Tylko w sierpniu służby weterynaryjne przeprowadziły likwidację 7 tys. świń na kilku zakażonych gospodarstwach. W efekcie produkcja wieprzowiny w Mołdawii spadła o około 15% rok do roku, co znacząco wpłynęło na stabilność krajowego rynku.
ASF podnosi ceny wieprzowiny
Rosnące problemy sektora odbiły się na cenach detalicznych. Obecnie cena wieprzowiny wynosi 95–120 MDL, czyli około 4,9–6,2 euro, podczas gdy jeszcze w czerwcu konsumenci płacili 75–80 MDL, około 3,8–4,1 euro.
Od 1 stycznia do 1 października w kraju oficjalnie odnotowano 18 ognisk ASF, co tylko pogłębia chaos na rynku.
Branża przetwórstwa mięsa w kryzysie
Jak podkreśla Jewgienij Salkutsan, przewodniczący stowarzyszenia przetwórców mięsa, największe uderzenie przyszło na początku 2025 r., kiedy ASF pojawił się w dwóch największych fermach: Golden Piglet i Porco Bello.
Obiekty te odpowiadały za około 50% krajowej produkcji przemysłowej trzody chlewnej. Strata ok. 105 tys. świń sparaliżowała przetwórstwo mięsa, które obecnie nie jest w stanie utrzymać pełnego wykorzystania mocy produkcyjnych.
Odbudowa stad potrwa długo, ponieważ konieczne są kosztowne działania sanitarne, import prosiąt oraz reorganizacja łańcucha dostaw. Według Salkutsana może to potrwać nawet kilka lat.
Mołdawia musi zwiększyć import wieprzowiny
Aby uniknąć dalszych braków surowca, mołdawski sektor przetwórstwa mięsa będzie zmuszony importować wieprzowinę z krajów UE, przede wszystkim z Hiszpanii, Polski i Rumunii. Eksperci podkreślają, że uzależnienie od importu może na dłużej zdestabilizować mołdawski rynek wieprzowiny.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ