Rekordowa produkcja kurcząt rzeźnych w Polsce. Historyczne wyniki
Produkcja kurcząt rzeźnych w Polsce osiągnęła bardzo wysoki poziom. Z najnowszych danych dotyczących wylęgów piskląt brojlerów kurzych wynika, że październik przyniósł historyczny rekord, potwierdzający wyjątkowo silną pozycję krajowego sektora drobiarskiego.
Jak informuje Główny Urząd Statystyczny, w październiku na polskim rynku pojawiło się ponad 154 mln kurcząt rzeźnych. To najwyższy wynik w historii, przewyższający poprzedni rekord ustanowiony dokładnie rok wcześniej o ponad 5,5 mln sztuk.
Rosnąca produkcja to efekt bardzo wysokiego zapotrzebowania na pisklęta, które napędza krajowy i zagraniczny popyt na mięso drobiowe.
Polska importuje pisklęta, by zaspokoić popyt
Rzekomy pomór drobiu zabił już ponad 6,6 mln zwierząt
– Zapotrzebowanie na pisklęta do produkcji żywca kurcząt rzeźnych jest tak duże, że nie tylko bijemy rekordy krajowej produkcji, ale również importujemy pisklęta, których nam brakuje – podkreśla Katarzyna Gawrońska, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP).
W pierwszych 10 miesiącach roku Polska sprowadziła z zagranicy niemal 35,5 mln piskląt, co jednoznacznie pokazuje skalę rozwoju sektora.
Wysokie ceny drobiu napędzają produkcję
Zdaniem Katarzyny Gawrońskiej, rekordowe wyniki są pochodną korzystnej sytuacji na rynkach międzynarodowych.
Przez większość 2025 roku ceny mięsa drobiowego utrzymywały się na wysokim poziomie, co poprawiło relacje handlowe między zakładami drobiarskimi a hodowcami żywca w Polsce.
Po 9 miesiącach roku eksport mięsa drobiowego z Polski wzrósł wartościowo o ponad 19% osiągając niemal 3,9 mld euro. To właśnie eksport pozostaje głównym motorem napędowym krajowego rynku drobiarskiego.
Ekspertka KIPDiP zwraca jednak uwagę na niepokojący trend.
Sprawdź jak kształtują się ceny na rynku drobiu
– Przy znacznym wzroście wartości eksportu, jego wolumen spadł o 3%. Zyskiwaliśmy głównie dzięki rosnącym cenom, podczas gdy ilość wywożonego mięsa zmalała. To sygnał ostrzegawczy dla branży silnie uzależnionej od rynków zagranicznych – zaznacza Gawrońska.
Polska liderem produkcji drobiu w Europie
Polska pozostaje największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej i jednym z liderów światowych. Ponad 50% krajowej produkcji kurcząt rzeźnych trafia na eksport, co jest zjawiskiem wyjątkowym w skali globalnej.
– Tak ogromny udział eksportu w produkcji ogółem to powód do dumy, ale jednocześnie przy tak wysokiej produkcji istotny czynnik ryzyka – podkreśla prezes KIPDiP.
Nadwyżka produkcji drobiu w Polsce
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w Polsce produkuje się rocznie 2,892 mln ton mięsa drobiowego, co stanowi 21% całej unijnej produkcji. W czołówce europejskich producentów znajdują się również Hiszpania, Francja, Niemcy i Włochy.
Średnio produkcja drobiu w Europie przewyższa konsumpcję o około 9%, jednak w Polsce nadwyżka ta przekracza 50%, co jeszcze wyraźniej pokazuje skalę eksportowego uzależnienia sektora.
Mapę obrazującą ogniska ND u drobiu domowego znajdziesz TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków




