Francja po raz pierwszy od wielu lat przestała być samowystarczalna w produkcji wieprzowiny, a wskaźnik samowystarczalności spadł do 98,6% z powodu zmniejszającej się krajowej produkcji i spadku liczby hodowców.
Jeszcze w 2024 r. Francja była samowystarczalna w produkcji wieprzowiny. Foto_Remigiusz Kryszewski
Sektor trzody chlewnej we Francji nie nadąża za krajową konsumpcją. W efekcie w pierwszej połowie 2025 r. wskaźnik samowystarczalności w produkcji wieprzowiny spadł do 98,6%.
Francja po raz pierwszy od wielu lat przestała być samowystarczalna w produkcji wieprzowiny. Jak wynika z danych FranceAgriMer, w pierwszej połowie 2025 r. wskaźnik samowystarczalności spadł do 98,6%, podczas gdy jeszcze w 2024 r. wynosił 100%.
Sektor trzody chlewnej nie nadąża za konsumpcją
Jeszcze kilkanaście lat temu sytuacja wyglądała zupełnie inaczej. Od początku XXI wieku Francja utrzymywała samowystarczalność powyżej 100%, osiągając rekord 108% w 2011 r. i ponad 107% w 2020 r. Dziś trend jest odwrócony, a sektor pogłębia kryzys.
Na początku listopada ceny skupu żywca wieprzowego nieznacznie wzrosły. Podobny trend odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego, którego notowania wzrosły o 5 gr za kg. Na krajowym rynku wieprzowiny w Polsce od sierpnia utrzymuje...
Sektor trzody chlewnej we Francji konsekwentnie się kurczy. W latach 2014–2024 co roku z branży odchodziło około 3% producentów. To ponad dwa razy więcej niż średnio w całym rolnictwie. Obecnie w kraju działa już tylko 5700 wyspecjalizowanych hodowców, co stanowi zaledwie 1,4% wszystkich gospodarstw.
Mimo że istniejące fermy powiększają swoje rozmiary, całkowite pogłowie trzody spadło z ponad 14 mln sztuk w 2010 r. do 11,7 mln w 2024 r.
Zwiększają import wieprzowiny
Aby zaspokoić rosnący popyt, kraj musi coraz więcej sprowadzać z zagranicy. Tylko w 2024 r. Francja zaimportowała 337 tys. ton wieprzowiny, czyli o 7% więcej niż rok wcześniej, z czego 220 tys. ton pochodziło z Hiszpanii, największego producenta trzody chlewnej w Unii Europejskiej.
Dodatkowo sprowadzono 240 tys. ton wędlin i mięsa przetworzonego. Jednocześnie eksport francuskiej wieprzowiny zatrzymał się na poziomie 447 tys. ton, czyli o 10% mniej niż w 2022 r.
Potrzebne zmiany w prawie
Według organizacji branżowej Inaporc, głównym problemem są zbyt restrykcyjne przepisy, które utrudniają inwestycje i rozbudowę gospodarstw. Branża apeluje do władz o uproszczenie procedur i wsparcie dla rolników, aby możliwe było odbudowanie produkcji krajowej i zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego Francji.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ