Najpierw trzeba zasilić żwacz czyli czemu służą izokwasy?
Izokwasy są znanymi od ponad 40 lat składnikami odżywczymi dla bakterii żwacza. Odgrywają one ważną rolę w procesach trawiennych przeżuwaczy.
„Najpierw zasil żwacz, aby zapewnić lepszy okres przejściowy u krów mlecznych”. To hasło przewodnie tegorocznej trasy wykładowej Zinpro® IsoFerm® Roadshow. Jedno ze spotkań odbyło się w Krakowie.

Jak zapobiegać problemom okresu okołoporodowego?
Lepsze wykorzystanie energii
Dr Andrew LaPierre, global technical services, Zinpro USA, wypowiadał się o prognozowaniu zapotrzebowania bydła mlecznego na izokwasy w laktacji i poza nią.
– Izokwasy wpływają na metabolizm i produkcję mleka. Badania wskazują, że ich dodatek do paszy może poprawić trawienie neutralnego włókna detergentowego (NDF) i białka surowego oraz przyczynić się do zmniejszenia produkcji metanu – mówił Andrew LaPierre.
Przyrost i zanik mięśni szkieletowych
Dr Jackie Boerman, associate professor at Purdue University USA, mówiła o przyroście i zaniku mięśni szkieletowych u bydła mlecznego w trakcie laktacji.
Na początku okresu produkcyjnego wymagania zwierząt na składniki odżywcze przewyższają ich zdolność do pobierania paszy.
Aby spełnić dodatkowe zapotrzebowanie na energię i białko do produkcji mleka, krowy zaczynają mobilizować zapasy ciała, głównie z tłuszczu i mięśni, zwłaszcza szkieletowych.
Mogą z nich uzyskać dostęp do dodatkowego białka magazynowanego w celu zaspokojenia potrzeb aminokwasowych i energetycznych.

Pryszczyca i choroba niebieskiego języka wciąż największym zagrożeniem
Wspomagają one również regulację poziomu glukozy, przede wszystkim po wycieleniu oraz pomagają utrzymać wrażliwość na insulinę.
Pomiar rezerw mięśniowych
Obrazy ultrasonograficzne wykonane u krów przed i po wycieleniu pokazują, że głębokość mięśni może zmniejszyć się o 30-40 proc. w trakcie wczesnej laktacji.
W celu oszacowania stopnia ich mobilizacji mogą być mierzone także metabolity, takie jak kreatynina (produkt uboczny metabolizmu mięśni) i 3-metylohistydyna (aminokwasowy marker rozpadu mięśni).
– Podczas oceny krów w trzech etapach laktacji markery masy mięśniowej były najniższe w jej połowie. Natomiast markery rozpadu mięśni były podwyższone zarówno na początku, jak i w połowie laktacji, a niższe w późnej – mówiła dr Jackie Boerman.
Kiedy następuje zanik mięśni?
Zanik mięśni jest naturalną częścią adaptacji krowy do początku laktacji. Ich ilość oraz czas, kiedy to nastąpi, może się różnić w zależności od zwierzęcia. Niektóre mogą mobilizować mięśnie przed laktacją, podczas gdy inne zaczynają wyczerpywać rezerwy po wycieleniu.

Polska na 8. miejscu w UE pod względem ceny mleka w marcu
Zakres ich zaniku zależy od początkowych rezerw, wydajności metabolicznej i ogólnego stanu zdrowia.
– W badaniach mierzących skład ciała krowy mleczne straciły do 25 proc. swoich rezerw mięśni szkieletowych, aby podtrzymać produkcję mleka. Ich zanik zwalnia po pierwszych kilku miesiącach, a znacząca regeneracja zwykle nie następuje, aż do późniejszego etapu laktacji, czasami dopiero po 240 do 270 dniach – tłumaczyła Jackie Boerman.
Masa mięśniowa i przyrost
Krowy z większymi rezerwami mięśniowymi przed samym wycieleniem mają tendencję do utraty większej ilości mięśni we wczesnej laktacji. Produkują one więcej mleka.
Z drugiej strony sztuki z mniejszymi rezerwami mięśniowymi mogą zyskać ich masę w okresie zasuszenia. Skutkiem tego jest jednak niższa wydajność we wczesnej laktacji.
– Istnieje jednak optymalny moment wspierania przyrostu masy mięśniowej bez negatywnego wpływu na produkcję mleka. Jest to suplementacja izokwasów, czyli rozgałęzionych lotnych kwasów tłuszczowych (BCVFA) w okresie zasuszenia do produkcji substratów potrzebnych do syntezy białek, glukozy i energii – mówiła Jackie Boerman.
Przede wszystkim żwacz
– Izokwasy są znanymi od ponad 40 lat składnikami odżywczymi dla bakterii żwacza odgrywającymi ważną rolę w procesach trawiennych przeżuwaczy – mówiła Marie-Laure Ocaña, dairy technical service manager Europe Zinpro.

Mleczny rynek. Produkcja i skup mleka w Polsce rośnie
Ich dostarczanie może nadal zwiększać produkcję białka bakteryjnego i VFA ze żwacza, zapewniając więcej zmetabolizowanego białka (MP) i propionianu.
Izokwasy, które nie zostaną zagospodarowane przez żwacz lub wątrobę, mogą być wykorzystywane przez adipocyty (komórki tłuszczowe) do zmniejszania lipolizy.
Obiecujące wyniki badań
Badanie wykonane przez naukowców z Purdue University. obejmowało karmienie krów izokwasami przez 42 dni przed wycieleniem.
– Niezależnie od rezerw mięśniowych, zwierzęta, które otrzymywały izokwasy wyłącznie w okresie zasuszenia, miały lepszy status energetyczny w momencie porodu, z 6-procentowym wzrostem poziomu krążącej glukozy i zwiększone spożycie suchej masy – mówiła Marie-Laure Ocaña.
Przedstawiła ona zalecenia firmy, jeżeli chodzi o dawkowanie produktu Zinpro IsoFerm w dawce minimum 40 g na krowę dziennie przez cały okres zasuszenia lub przynajmniej w okresie ostatnich trzech tygodni.
Z kolei w przypadku grupy świeżej powinno to być minimum 40 g na sztukę dziennie.
Więcej informacji na temat izokwasów znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)