Hodują bydło rasy limousine, a przy wyborze zwierząt zwracali dużą uwagę na genetykę. Do rozrodu wykorzystują wyselekcjonowane buhaje o wysokiej wartości hodowlanej, a do inseminacji stosują nasienie pochodzące od cenionych rozpłodników.
Katarzyna i Grzegorz Nowatkowscy od 11 lat zajmują się produkcją odsadków limousine dążąc do poprawy genetyki....
Zainwestował w francuską genetykę, wprowadzając do rozrodu wyselekcjonowane buhaje o wysokiej wartości hodowlanej. Równolegle sprowadził z Francji nasienie do inseminacji, pochodzące od cenionych rozpłodników, co pozwoliło na systematyczne podnoszenie jakości genetycznej stada.
Katarzyna i Grzegorz Nowatkowscy z Czumsku Małego (woj. kujawsko-pomorskie) na co dzień prowadzą życie zawodowe niezwiązane z rolnictwem, jednak to właśnie pasja do hodowli bydła mięsnego pozwoliła na rozwój własnego gospodarstwa.
Początki tej przygody sięgają 2014 r., kiedy Pan Grzegorz zdecydował się na pierwszą inwestycję w bydło mięsne, kupując jałówkę mieszańcową wywodzącą się z ras limousine i charolaise.
Szybki postęp hodowlany osiąga dzięki wykorzystaniu nasienia sprowadzanego z Francji oraz nowoczesnym metodom rozrodu. Równocześnie dba o wysoki status zdrowotny stada, co sprawia, że jego odsadki cieszą się dużym uznaniem wśród...
Jednak w wyniku zbyt intensywnego żywienia zwierzęta nadmiernie się otłuściły, co było głównym powodem problemów z ich zacieleniem. To pierwsze niepowodzenie okazało się jednak cenną lekcją, która nie zniechęciła Nowatkowskich do dalszej hodowli.
W 2016 r. rolnik kupili trzy jałówki odsadki limousine, a następnie dokupił buhaja rozpłodowego pochodzącego z linii francuskiej. Po ich odchowaniu w wyniku krycia naturalnego uzyskał pierwsze cielęta, które sprzedał jako odsadki.
Na przełomie 2019-2020 r. gospodarz zainwestował w dobry materiał hodowlany i kupił kolejne 8 jałówek odsadków o bardzo dobrej genetyce francuskiej. Od tego momentu jego stado zostało objęte oceną wartości użytkowej bydła mięsnego.
W międzyczasie kupił również jałówkę mieszańcową po skrzyżowaniu limousine z blonde d'aquitaine, która swoim umaszczeniem i budową wyróżnia się ze stada.
Na przełomie 2023 i 2024 r. w gospodarstwie Nowatkowskich stanęła wiata o długości 24 m i szerokości 6 m wyposażona w dwa kojce. W jednym z nich gospodarz utrzymuje stado podstawowe z cielętami, a w drugim cztery najbardziej wartościowe krowy pierwiastki, które będą poddane hormonalnej synchronizacji rui, a następnie inseminacji nasieniem buhaja sprowadzonego z Francji.
W serowarni Jasiurkowskich powstają sery, które zachwycają nie tylko polskich smakoszy, ale zdobywają także uznanie na międzynarodowych konkursach. Ich twaróg został wyróżniony na prestiżowym światowym konkursie w Portugalii....
- Przy wyborze nasienia główny nacisk kładę na łatwość wycieleń. Pomimo, że prowadzę hodowlę od niedawna obecnie użytkuję drugiego buhaja rozpłodowego. Pochodzi on od mamki francuskiej, która została pokryta nasieniem sprowadzonym z Francji – tłumaczy rolnik.
Obecnie w gospodarstwie znajdują się 22 sztuki bydła mięsnego w tym 10 krów mamek wraz z cielętami, młodzież remontowa oraz buhajki hodowlane.
Zwierzęta przez całą zimę mają dostęp do okólnika, a od wiosny również do pastwiska. Zimą w skład ich diety wchodzi siano, sianokiszonka i słoma. Pasze te są dostępne w paśniku skonstruowanym przez rolnika.
Dodatkowo raz dziennie dostają kiszonkę z kukurydzy lub kiszone wytłoki buraczane. Zwierzęta przez cały rok mają także podawane lizawki mineralno-witaminowe. Z kolei od wiosny mają nieograniczony dostęp do pastwiska.
- Mieliśmy plany dalszego rozwoju gospodarstwa, jednak na ten moment ogranicza nas jego powierzchnia. Łącznie dysponujemy 26 ha ziemi, z czego 14,5 ha to grunty własne, a pozostała część jest dzierżawiona – podkreśla hodowca.
Katarzyna i Grzegorz Nowatkowscy zdobyli wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie "Producent Bydła Mięsnego Roku 2024" w kategorii produkcji odsadków.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ