Dopłaty na zakup czystorasowych byków Hodowcy składają wnioski
Hodowcy bydła mięsnego mogą się starać o dofinansowanie zakupu czystorasowego buhaja. Wysokość wsparcia stanowi 5 tys. złotych do samca.
Hodowcy bydła mięsnego do 30 listopada 2025 r. mogą się starać o dopłaty na zakup czystorasowych byków. Na półmetku terminu złożyli oni ponad jedną trzecią wszystkich ubiegłorocznych wniosków.
Wsparcie ma charakter pomocy de minimis w rolnictwie i jest realizowane już po raz drugi.
Eksport wołowiny z UE rośnie. Polska zyskuje na znaczeniu
Hodowcy, aby móc otrzymać dofinansowanie, muszą wykazać, że w latach 2024-2025 kupili przynajmniej jednego ponad 13-miesięcznego buhaja mięsnego, który ma świadectwo zootechniczne.
Wysokość pomocy stanowi iloczyn kwoty 5 tys. zł i liczby byków, czyli, innymi słowy, 5 tys. zł na każdego zakupionego buhaja.
Może to być maksymalnie 1 byk na 15 krów hodowanych w gospodarstwie w poprzednim roku.
Dokumenty przyjmują biura powiatowe ARiMR.
Rolnicy mają do wyboru drogę papierową (bezpośrednio w placówce bądź pocztą) i elektroniczną (za pośrednictwem platformy ePUAP lub usługi mObywatel).
W ubiegłorocznym naborze złożono 640 wniosków.
W tegorocznym naborze na półmetku złożono 240 wniosków. Na dopełnienie formalności hodowcy mają jeszcze cztery miesiące.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Kolejne spadki cen skupu bydła rzeźnego
-
Skup mleka w Polsce. Październik z wyraźnym wzrostem
-
Bluetongue. Choroba wciąż mocno się szerzy. Gdzie wybucha najwięcej ognisk?
-
Hodowcy apelują o wyższe dopłaty do buhajów. Koszty wzrosły nawet o 40%
-
Choroba niebieskiego języka. Inspekcja potwierdziła 10 ognisk w Polsce!
-
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
Mocne spadki cen w skupie bydła
-
Spadki cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
-
141 sztuk bydła w zakażonych stadach. Znamy szczegóły ostatnich ognisk BT
-
Choroby zwierząt ograniczają handel. Branża wołowiny pod presją mimo rekordów
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2025
-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca
-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1
-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




