VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
Jak prowadzić efektywny opas bydła mięsnego? Jak odchów cieląt wpływa na opłacalność hodowli? Jakie są nowoczesne metody diagnostyki ciąży u krów?
Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli eksperci podczas VII edycji Lubuskiej Konferencji Bydła Mięsnego, która odbyła się pod koniec czerwca w Słońsku (woj. lubuskie).

Wybuchło 4. ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce w 2025 roku!
W wydarzeniu wzięli udział hodowcy, producenci oraz doradcy żywieniowi z całej Polski. Program obejmował zarówno część wykładową, jak i praktyczne warsztaty w gospodarstwach.
8 eksperckich wykładów
Pierwszy dzień konferencji poświęcono teorii. Uczestnicy wysłuchali ośmiu specjalistycznych wykładów dotyczących rynku wołowiny, żywienia, odchowu cieląt, diagnostyki rozrodu i bioasekuracji.
Krystyna Plata, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, zaprezentowała aktualne dane rynkowe.
– Z prognoz spożycia mięsa na lata 2022–2032 w UE wynika, że w przypadku wołowiny zanotujemy spadek o prawie 10%, do poziomu niecałych 10 kg rocznie na osobę – mówiła Plata.
Prof. dr hab. Zdzisław Gajewski (SGGW) omówił wyzwania związane z potwierdzaniem ciąży u bydła:
– Żadną sztuką nie jest potwierdzenie ciąży, kiedy ona występuje, ale wychwycenie jej braku. To znacznie trudniejsze – zaznaczył profesor.

Odnotowano wzrost cen bydła w większości kategorii
Ocena runi i wypas ekstensywny
Prof. dr hab. Karol Wolski (UP Wrocław) zaprezentował wyniki analizy botanicznej runi łąkowej w Parku Narodowym „Ujście Warty” po 20 latach ekstensywnego wypasu.
Katarzyna Słoma-Sikora (Cargill) podkreśliła znaczenie bilansu mineralnego.
– Kluczowe jest utrzymanie stosunku wapnia do fosforu na poziomie 2:1 dla budowy mocnego kośćca – mówiła specjalistka.
Klaudia Wilk (Mieszalnia Pasz Złotów) zwróciła uwagę na wpływ dostępu do wody.
– Cielęta pijące wodę zjadają o 31–60% więcej suchej paszy, co bezpośrednio przekłada się na wyniki odchowu.
Dr inż. Roman Frankowski przedstawił kluczowe różnice między chowem a hodowlą.

Ogniska choroby guzowatej skóry bydła w Unii Europejskiej!
– Hodowla to celowe działanie z wycenionym materiałem genetycznym, unikanie inbredu, stosowanie embriotransferu – podkreślił.
Samuel Michaud (Aliplus) i Rafał Lamperski (Aliplus Polska) przybliżyli technologię aliplusowania, biologicznego uszlachetniania zbóż wspierającego mikroflorę żwacza.
Joanna Kokot-Ciszewska, lubuski wojewódzki lekarz weterynarii, mówiła o znaczeniu bioasekuracji i zapobieganiu chorobom zakaźnym w stadach.
Praktyka w gospodarstwach
Drugiego dnia wydarzenia uczestnicy odwiedzili gospodarstwa Beaty i Dariusza Matkowskich oraz Huberta Kołoszyca.
Zootechnik Patryk Szerfenberg omówił metody efektywnego opasu. Z kolei hodowcy wraz z Romanem Frankowskim poruszyli temat doboru buhajów do stada.
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego to wydarzenie, które łączy naukę z praktyką, dostarczając uczestnikom cennej wiedzy i narzędzi do rozwoju hodowli bydła mięsnego.
Omawiane zagadnienia, od żywienia i rozrodu, po ekonomię produkcji i bioasekurację pokazują, jak kompleksowe podejście przekłada się na efektywność hodowli i opłacalność produkcji wołowiny.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)