Eksport wołowiny z UE rośnie. Polska zyskuje na znaczeniu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-07-2025,19:20 Aktualizacja: 26-07-2025,19:10
A A A

Polska wołowina zdobywa coraz silniejszą pozycję na rynku eksportowym. Jednocześnie sektor zmaga się z wyzwaniami regulacyjnymi, które mogą wpłynąć na jego przyszłość.

Dyskusja na temat nowych unijnych przepisów oraz możliwości wsparcia dla hodowców będzie miała kluczowe znaczenie dla dalszego rozwoju branży.

Polska wołowina w ofensywie eksportowej

W 2024 roku Unia Europejska wyeksportowała 979,7 tys. ton wołowiny, co oznacza wzrost o 1,9% w porównaniu do roku poprzedniego.

Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego, bydło mięsne, opasy, krowy mięsne, mamki, jałówki, rozród krów, chów, hodowla

VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć

Jak prowadzić efektywny opas bydła mięsnego? Jak odchów cieląt wpływa na opłacalność hodowli? Jakie są nowoczesne metody diagnostyki ciąży u krów? Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli eksperci podczas VII edycji Lubuskiej...

Wśród największych odbiorców unijnej wołowiny znalazły się: Wielka Brytania (349 tys. ton), Turcja (104,6 tys. ton) oraz Izrael (38 tys. ton). 

Polska jest jednym z kluczowych eksporterów wołowiny w Unii Europejskiej.

– Rosnący eksport polskiej wołowiny to także realna szansa na dalszy rozwój gospodarstw i inwestycje w nowoczesną produkcję – komentuje Krystyna Plata, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz ekspertka Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Nowe przepisy dotyczące transportu zwierząt

Podczas ostatniego posiedzenia grupy roboczej „Hodowla zwierząt” w ramach Copa-Cogeca omawiano projekt nowego unijnego rozporządzenia dotyczącego transportu zwierząt.

Choć poprawa dobrostanu zwierząt jest wspólnym celem, rolnicy, zwłaszcza hodowcy bydła, wyrażają coraz większe obawy co do praktycznych skutków nowych regulacji.

cena bydła, skup żywca wołowego, wołowina, ceny w Polsce,

Odnotowano wzrost cen bydła w większości kategorii

Bydło ogółem w drugim tygodniu lipca ponownie podrożało. Spadek cen dotyczył jedynie bydła w wieku od 8 do 12 miesięcy oraz krów.    Bydło ogółem w okresie od 7 do 13 lipca w ciągu tygodnia podrożało o 1,2% do wartość...

Nowe przepisy mogą znacząco podnieść koszty produkcji, co w obliczu trudnej sytuacji ekonomicznej europejskiego rolnictwa budzi niepokój.

Co więcej, skuteczność wielu z proponowanych rozwiązań w zakresie poprawy dobrostanu zwierząt pozostaje dyskusyjna.

Temperatura wewnątrz pojazdów

Jednym z najbardziej kontrowersyjnych zapisów nowych regulacji jest sposób pomiaru temperatury podczas transportu bydła.

Obecnie monitorowana jest temperatura zewnętrzna, jednak, jak podkreślają organizacje rolnicze, nie odzwierciedla ona faktycznych warunków panujących wewnątrz pojazdu.

Komisja Europejska rozważa obecnie obowiązek pomiaru temperatury w przestrzeni ładunkowej.

– Pojazdy są wyposażone w systemy wentylacji mechanicznej, które wpływają na mikroklimat wewnątrz. To właśnie ta temperatura powinna być podstawą oceny warunków transportu – zaznacza Krystyna Plata.

jałówki hodowlane, bydło mięsne, jałówki czystorasowe, Jacek Klimza, PZHiPBM, krowy mamki, cielęta, opas cieląt

Hodowcy otrzymają dopłaty do zakupu czystorasowych jałówek mięsnych?

Hodowcy bydła mięsnego, którzy będą chcieli zakupić czystorasowe jałówki ras mięsnych, być może otrzymają do nich wsparcie. Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego chce wdrożenia pomocy dla hodowców,...

Dofinansowanie zakupu zwierząt

Podczas spotkania przedstawicieli branży hodowlanej dyskutowano również o możliwości wprowadzenia dopłat do zakupu zwierząt hodowlanych.

Obecnie wsparcie w Polsce dotyczy głównie zakupu buhajów, jednak rolnicy wskazują na potrzebę rozszerzenia tego programu.

– Potrzebujemy także wsparcia przy zakupie jałówek. Pozwoliłoby to na zakładanie nowych stad o wysokim potencjale genetycznym – mówi Plata.

Dofinansowanie mogłoby wesprzeć rozwój produkcji mięsa wysokiej jakości, szczególnie z ras typowo mięsnych, co zwiększyłoby konkurencyjność polskiej wołowiny na rynku europejskim i globalnym.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA