Polskie przetwory wołowe i wieprzowe trafią do Chile

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
15-11-2016,12:35 Aktualizacja: 15-11-2016,12:56
A A A

Polska znalazła się w gronie trzech państw UE dopuszczonych do eksportu przetworzonych produktów z mięsa wołowego do Chile. Rozpoczęcie sprzedaży możliwe jest po pozytywnym rozpatrzeniu formularza aplikacyjnego zakładu przez chilijskie służby weterynaryjne.

Wzór formularza dostępny jest u powiatowego lekarza weterynarii, podobnie jak wzór świadectwa zdrowia umieszczony w systemie TRACES. Wzór świadectwa zdrowia może też obowiązywać  w przypadku przesyłek przetworzonych produktów z mięsa wieprzowego - informuje FAMMU/FAPA.    

Zakłady, które zostały już zatwierdzone przez stronę chilijską mogą rozpocząć wywóz. W przypadku nowych zgłoszeń, konieczne jest wypełnienie formularza dostępnego u powiatowego lekarza weterynarii w celu uzyskania zatwierdzenia władz weterynaryjnych w Santiago.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu