Polski drób znowu w Chinach? Prace nad wznowieniem eksportu trwają
O perspektywach wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego na chiński rynek rozmawiali wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Jacek Czerniak i chargé d'affaires Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce Li Danhong.
„Liczymy na porozumienie z władzami Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL) w sprawie przywrócenia możliwości wysyłek mięsa drobiowego - naszego sztandarowego produktu eksportowego. Systematycznie działamy na rzecz zniesienia przez władze chińskie zakazu importu wprowadzonego w związku z występowaniem ognisk grypy ptaków oraz uzgodnienia warunków stosowania regionalizacji, korzystnych dla obu stron” – stwierdził, cytowany w komunikacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW), wiceminister Czerniak.
Wsparcie dla polskich starań
Jak zapewniał, jego ministerstwo jest gotowe do kontynuacji intensywnych prac i ustaleń ze stroną chińską na rzecz zapewnienia niezakłóconego eksportu mięsa drobiowego z Polski.

Chiny głównym celem dla drobiarzy. Zdobywamy też inne rynki
„Strona chińska zadeklarowała wsparcie polskich starań. Obie strony zaznaczyły, że oczekują zbliżenia stanowisk podczas kolejnej wideokonferencji z udziałem polskich i chińskich ekspertów, planowanej w najbliższym czasie” – czytamy w relacji resortu.
Niekorzystne saldo handlowe
Według jego danych, eksport rolno-spożywczy z Polski do ChRL w 2024 r. osiągnął poziom 145,7 mln euro. Sprzedawaliśmy tam głównie produkty mleczne, puch i pierze, czekoladę i wyroby czekoladowe oraz pieczywo cukiernicze.
„Przywrócenie możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na chiński rynek powinno przyczynić się do zrównoważenia dwustronnej wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi, której saldo jest obecnie niekorzystne dla Polski” – wskazano w komunikacie.
Źródło: MRiRW
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś