Analiza rynku wieprzowiny w Polsce wskazuje na utrzymujący się trend niższych cen zarówno zakupu żywca, jak i zbytu mięsa wieprzowego w porównaniu z ubiegłym rokiem. Stabilizacja cen w grudniu może świadczyć o wyhamowaniu wcześniejszych spadków.
Cena tuczników pod koniec listopada wyraźnie spadła. Foto_Remigiusz Kryszewski
Tuczniki w ostatnim tygodniu listopada potaniały aż o 5%. Z kolei w pierwszym tygodniu grudnia ich notowania nieznacznie wzrosły do wartości 5,23 zł za kg.
W dniach 24–30 listopada zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 5,15 zł za kg, co oznacza spadek o 5% w porównaniu z poprzednim tygodniem oraz o 7% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Cena żywca była jednocześnie 17% niższa niż przed rokiem.
7 kolejnych padłych dzików znalezionych w powiecie piotrkowskim, według wstępnych informacji, okazało się zakażonych wirusem ASF. Służby weterynaryjne wraz z żołnierzami jednostek WOT prowadzą intensywne przeszukania terenów na...
Spadek cen zakupu żywca wieprzowego w pierwszym tygodniu grudnia uległ wyhamowaniu. W dniach 1–7 grudnia zakłady mięsne nabywały świnie rzeźne średnio po 5,23 zł za kg, wobec 5,22 zł za kg tydzień wcześniej. W porównaniu z listopadem cena żywca była o 6% niższa, natomiast w zestawieniu rocznym wciąż odnotowano spadek o 16%.
Ceny zbytu półtusz wieprzowych
Zakłady mięsne w dniach 24–30 listopada sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,71 zł za kg, co oznacza spadek o 5% w porównaniu z tygodniem i miesiącem wcześniejszym. W porównaniu z analogicznym okresem 2024 r. cena półtusz była o 18% niższa.
W pierwszym tygodniu grudnia cena zbytu półtusz wyniosła 7,65 zł za kg, czyli była o 1% niższa niż tydzień wcześniej, o 6,5% niż przed miesiącem i o 18% niż w analogicznym okresie 2024 r.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ