Sprawdź jak kształtują się ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-12-2025,11:00 Aktualizacja: 16-12-2025,11:00
A A A
Tuczniki w ostatnim tygodniu listopada potaniały aż o 5%. Z kolei w pierwszym tygodniu grudnia ich notowania nieznacznie wzrosły do wartości 5,23 zł za kg.
 
W dniach 24–30 listopada zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 5,15 zł za kg, co oznacza spadek o 5% w porównaniu z poprzednim tygodniem oraz o 7% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Cena żywca była jednocześnie 17% niższa niż przed rokiem.
 
padły dzik, Piotrków Trybunalski, ASF, wirus ASF, Stefan Krajewski, gmina Rozprza, wirus ASF, zagłębie trzodowe

ASF. Rośnie liczba zakażonych dzików w powiecie piotrkowskim

7 kolejnych padłych dzików znalezionych w powiecie piotrkowskim, według wstępnych informacji, okazało się zakażonych wirusem ASF. Służby weterynaryjne wraz z żołnierzami jednostek WOT prowadzą intensywne przeszukania terenów na...
 
Spadek cen zakupu żywca wieprzowego w pierwszym tygodniu grudnia uległ wyhamowaniu. W dniach 1–7 grudnia zakłady mięsne nabywały świnie rzeźne średnio po 5,23 zł za kg, wobec 5,22 zł za kg tydzień wcześniej. W porównaniu z listopadem cena żywca była o 6% niższa, natomiast w zestawieniu rocznym wciąż odnotowano spadek o 16%.
 

Ceny zbytu półtusz wieprzowych

Zakłady mięsne w dniach 24–30 listopada sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,71 zł za kg, co oznacza spadek o 5% w porównaniu z tygodniem i miesiącem wcześniejszym. W porównaniu z analogicznym okresem 2024 r. cena półtusz była o 18% niższa.
 
W pierwszym tygodniu grudnia cena zbytu półtusz wyniosła 7,65 zł za kg, czyli była o 1% niższa niż tydzień wcześniej, o 6,5% niż przed miesiącem i o 18% niż w analogicznym okresie 2024 r.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2025

Hoduj z głową świnie:

-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca

-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1

-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2025

Hoduj z głową bydło:

-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych

-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli

-Kiszonka nie do przecenienia

PRENUMERATA