Kolejne spadki cen skupu bydła rzeźnego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-12-2025,14:00 Aktualizacja: 16-12-2025,11:19
A A A
Pod koniec listopada ceny skupu bydła spadły po raz kolejny tym razem o 3%. Trend ten był kontynuowany w pierwszym tygodniu grudnia, kiedy ceny spadły o kolejny 1%. 
 
W ostatnim tygodniu listopada zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy średnio po 14,32 zł za kg, co oznacza spadek o 3% w porównaniu z poprzednim tygodniem, ale jednocześnie wzrost o 1% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Cena żywca wołowego była o 33,5% wyższa niż przed rokiem.
 
W pierwszym tygodniu grudnia średnia cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 14,18 zł za kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 2% niż na początku listopada. W porównaniu rocznym żywiec wołowy był nadal o 32,5% droższy niż w analogicznym okresie 2024 r.
 
choroba niebieskiego języka, bydło mleczne, bydło mięsne, BTV-3, domowe przeżuwacze,kuczmany, mięso, mleko

Bluetongue. Choroba wciąż mocno się szerzy. Gdzie wybucha najwięcej ognisk?

Liczba ognisk choroby niebieskiego języka w Polsce w ciągu tygodnia wzrosła z 34 do 48. Wirus najbardziej dynamicznie rozwija się w woj. dolnośląskim. Ognisko 2025/45 BT jest zlokalizowane w pobliżu miejscowości Kierzki położonej w...

Ceny zbytu mięsa wołowego w Polsce

W ostatnim tygodniu listopada zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat przeciętnie po 27,46 zł za kg, o 4% taniej niż tydzień wcześniej i o 3% niż pod koniec października. Cena ćwierćtusz była o 24% wyższa niż w analogicznym okresie 2024 r.
 
W pierwszym tygodniu grudnia cena ćwierćtusz wołowych wzrosła o 2% w ciągu tygodnia, osiągając poziom 28,09 zł za kg. Były one nieznacznie droższe niż miesiąc wcześniej (+0,4%) i o 27% niż przed rokiem.
 

Ceny żywca wołowego w UE

W 2025 r. ceny zakupu bydła rzeźnego w Unii Europejskiej utrzymują się na wysokim poziomie, podobnie jak w Polsce. W dniach 24–30 listopada średnia cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 699,17 euro (około 2952 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Oznacza to wzrost o 0,2% tygodniowo i 1% w porównaniu z poprzednim miesiącem. W ujęciu rocznym ceny były o 28% wyższe niż w analogicznym okresie 2024 r.
 
Najwyższe ceny w UE uzyskiwano w Irlandii (759,97 euro/100 kg), Hiszpanii (729,46 euro/100 kg) i Polsce (728,31 euro/100 kg), natomiast najniższe w Grecji (251,16 euro/100 kg) i Bułgarii (422,06 euro/100 kg).
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2025

Hoduj z głową świnie:

-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca

-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1

-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2025

Hoduj z głową bydło:

-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych

-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli

-Kiszonka nie do przecenienia

PRENUMERATA