Rynek wołowiny w Polsce w końcówce 2025 r, charakteryzuje się stabilnymi, relatywnie wysokimi cenami zakupu żywca i zbytu mięsa. W porównaniu rocznym zarówno żywiec, jak i ćwierćtusze wołowe są znacznie droższe niż w 2024 r.
Pod koniec listopada ceny skupu bydła spadły po raz kolejny tym razem o 3%. Trend ten był kontynuowany w pierwszym tygodniu grudnia, kiedy ceny spadły o kolejny 1%.
W ostatnim tygodniu listopada zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy średnio po 14,32 zł za kg, co oznacza spadek o 3% w porównaniu z poprzednim tygodniem, ale jednocześnie wzrost o 1% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Cena żywca wołowego była o 33,5% wyższa niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu grudnia średnia cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 14,18 zł za kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 2% niż na początku listopada. W porównaniu rocznym żywiec wołowy był nadal o 32,5% droższy niż w analogicznym okresie 2024 r.
Liczba ognisk choroby niebieskiego języka w Polsce w ciągu tygodnia wzrosła z 34 do 48. Wirus najbardziej dynamicznie rozwija się w woj. dolnośląskim. Ognisko 2025/45 BT jest zlokalizowane w pobliżu miejscowości Kierzki położonej w...
Ceny zbytu mięsa wołowego w Polsce
W ostatnim tygodniu listopada zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat przeciętnie po 27,46 zł za kg, o 4% taniej niż tydzień wcześniej i o 3% niż pod koniec października. Cena ćwierćtusz była o 24% wyższa niż w analogicznym okresie 2024 r.
W pierwszym tygodniu grudnia cena ćwierćtusz wołowych wzrosła o 2% w ciągu tygodnia, osiągając poziom 28,09 zł za kg. Były one nieznacznie droższe niż miesiąc wcześniej (+0,4%) i o 27% niż przed rokiem.
Ceny żywca wołowego w UE
W 2025 r. ceny zakupu bydła rzeźnego w Unii Europejskiej utrzymują się na wysokim poziomie, podobnie jak w Polsce. W dniach 24–30 listopada średnia cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 699,17 euro (około 2952 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Oznacza to wzrost o 0,2% tygodniowo i 1% w porównaniu z poprzednim miesiącem. W ujęciu rocznym ceny były o 28% wyższe niż w analogicznym okresie 2024 r.
Najwyższe ceny w UE uzyskiwano w Irlandii (759,97 euro/100 kg), Hiszpanii (729,46 euro/100 kg) i Polsce (728,31 euro/100 kg), natomiast najniższe w Grecji (251,16 euro/100 kg) i Bułgarii (422,06 euro/100 kg).
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".