Agrobiznes
RSS-
09-10-2017,11:10
Rośnie eksport produktów przetwórstwa zbóż. Zdobywamy nowe rynki
Największy udział w eksporcie produktów przetwórstwa zbóż z Polski mają wyroby piekarnicze (CN 1905) - chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka. Ich wywóz w omawianym czasie przekroczył 270 tys. ton. -
05-10-2017,9:10
Przetwórstwo rolno-spożywcze ma coraz większe znaczenie
Cechą charakterystyczną polskiego rynku owoców i warzyw jest znaczący udział przetwórstwa w zagospodarowaniu krajowych zbiorów. Szacuje się, że 40-50 proc. produkowanych u nas jabłek trafia do przetwórstwa, a warzyw ok. 30 proc. -
01-10-2017,14:05
Trudny rok dla producentów zbóż. Ziarna więcej, ale marnej jakości
Ze względu na obfite opady deszczu żniwa były rozciągnięte w czasie. Do tej pory część areału zbóż, głównie na północy Polski, nie została zebrana. -
30-09-2017,12:05
Koniec kwotowania produkcji cukru
Dla Polski, która jest trzecim po Francji i Niemczech producentem cukru w UE, zmiany mogą być szansą, ale też zagrożeniem. -
29-09-2017,11:50
Zbiory zbóż poszły w górę, ale ziarno jest gorszej jakości
Zbiory zbóż rozpoczęto w trzeciej dekadzie lipca, a powszechnie przeprowadzano w pierwszej i drugiej dekadzie sierpnia. Lokalnie, głównie na północy kraju, plantacje znajdujące się na podmokłych polach mogą pozostać niezebrane. -
29-09-2017,9:15
GUS policzył owoce i warzywa. Jest o wiele gorzej niż przed rokiem
Główny Urząd Statystyczny poinformował, że bieżący sezon jest dla sadownictwa wyjątkowo trudny. Fala przymrozków pod koniec pierwszej dekady maja spowodowała znaczne uszkodzenia w sadach jabłoniowych odmian późniejszych.