Wirus ASF nie jest groźny dla ludzi

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-09-2016,7:00 Aktualizacja: 05-09-2016,20:54
A A A

- Afrykański pomór świń jest chorobą wirusową, zupełnie niegroźną dla człowieka. Chorują na nią tylko świnie i dziki - podkreślił Główny Lekarz Weterynarii, Włodzimierz Skorupski.

Wystąpienie w Polsce wirusa ASF przyczyniło się do podjęcia działań nadzwyczajnych oraz utworzenia trzech specjalnych stref ochronnych. Ponadto rząd przygotował specjalną specustawę uszczelniającą system identyfikacji i rejestracji zwierząt, zwiększającą uprawnienia dla lekarzy weterynarii oraz umożliwiającą wykup zwierząt z obszarów zagrożonych i przerabianie ich na konserwy.

asf, specustawa, trzoda chlewna, konserwy

Świnie ze strefy ochronnej będą przerobione na konserwy

Projekt specustawy przygotowany przez resort rolnictwa w związku z wystąpieniem ASF przewiduje wykup ze strefy ochronnej trzody chlewnej, która osiągnęła wagę ubojową i przerobienie jej na konserwy przeznaczone dla wojska i na cele...

Działania te z jednej strony powinny zwiększyć bezpieczeństwo ludzi i zwierząt jednak wzbudzają obawy u zwykłych konsumentów co do bezpieczeństwa spożywania wieprzowiny.

Zdaniem Włodzimierza Skorupskiego, Głównego Lekarza Weterynarii ASF jest chorobą wirusową, która zupełnie nie zagraża ludziom. Jak podkreśla specjalista chorują na nią tylko świnie i dziki – informuje Polskie Radio.

Specustawa zakłada m.in. wykup świń od rolników, mieszkających w strefach zagrożonych i przerobienie ich na konserwy. Zgodnie z prawem unijnym na tych obszarach wprowadzono ograniczony obrót i handel tymi zwierzętami, a więc konsumenci nie mają żadnych podstaw do niepokoju.

Ponadto jak powiedział minister rolnictwa, Krzysztof Jurgiel, wszystkie świnie które trafią do uboju przejdą badania wykluczające obecność wirusa ASF, a konserwy z nich zrobione będą znacznie lepsze niż z obszarów nie zagrożonych. Wynika to z faktu, ze całe świnie będą przeznaczone na konserwę, a tym samym ich jakość będzie dużo wyższa niż normalnie.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA