Mięso z laboratorium dostępne w restauracjach w Singapurze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-12-2020,13:55 Aktualizacja: 03-12-2020,13:51
A A A
Singapur wydał zgodę na spożycie mięsa pochodzącego z laboratorium. Pierwszy produkt będący repliką mięsa drobiowego jest dostępny w menu restauracji w Singapurze.
 
Firma Eat Just uzyskała zezwolenie od rządu na sprzedaż na rynku singapurskim stworzonego w laboratorium produktu, które jest repliką mięsa drobiowego – informuje euromeatnews.com.
 
Mięso wyhodowane w laboratorium będzie składnikiem potrawy w niektórych restauracjach. 
 
W komunikacie prasowym firma poinformowała, że jest to przełom dla światowego przemysłu spożywczego.
 
Emisja CO2, fermentacja jelitowa zwierząt, janusz wojciechowski, zmiany klimatyczne

Zwierzęce "bąki" są liczone. Dane mogą mieć poważne konsekwencje

Unijne programy pomocowe, na czele z rolnymi, będą na pewno ukierunkowane na walkę ze zmianami klimatycznymi. Pod uwagę są brane m.in. dane o emisji ekwiwalentu CO2 z fermentacji jelitowej zwierząt. Na ten wątek zwrócił jakiś czas temu...
- Jestem pewien, że nasze zezwolenie regulacyjne na mięso hodowlane będzie pierwszym z wielu w Singapurze i innych krajach na całym świecie - powiedział Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny Eat Just. 
 
Pojawiły się obawy, że tego rodzaju mięso pochodzące z laboratorium będzie zbyt drogie. Przedstawiciele Eat Just twierdzą, że cena produkcji pozwala firmie sprzedawać swoje produkty po takich samych cenach jak najwyższej jakości mięso z kurczaka sprzedawane w ekskluzywnych restauracjach. 
 
Firma w przyszłości chce zając się także produkcją piersi z kurczaka. Rzecznik Eat Just przewiduje, że spożycie mięsa wzrośnie o ponad 70% do 2050 r., a produkty wyhodowane w laboratoriach mają do odegrania dużą rolę w zapewnieniu bezpiecznych dostaw żywności.
 
Firma hoduje komórki mięsa kurczaka w bioreaktorze o pojemności 1200 litrów, a następnie łączy je ze składnikami roślinnymi.
 

 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA