Żywiec drobiowy, według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, na początku października odnotował niewielkie wahania cen. Kurczęta brojlery są tańsze niż przed tygodniem, a gęsi i indyki drożeją.
Ceny żywca drobiowego w Polsce na początku października wykazały niewielkie wahania. Kurczęta brojlery potaniały, a gęsi i indyki podrożały podobnie jak tuszki kurcząt i indyków.
Zakłady drobiarskie w dniach od 6 do 12 października płaciły dostawcom za kurczęta brojlery średnio 6,01 zł za kg. Było to o 4 gr za kg mniej niż w poprzednim tygodniu i o 3 gr za kg niż przed miesiącem.
Cena indyków utrzymała się na poziomie 9,69 zł za kg, co oznacza wzrost o 1% w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu 48. ogniska rzekomego pomoru drobiu (Newcastle disease, ND) w Polsce w 2025 roku. Chorobę potwierdzono 14 października br. w gospodarstwie komercyjnym w miejscowości Wólka...
Gęsi tuczone podrożały w tym czasie o 1% i osiągnęły poziom 14,31 zł za kg. Było to o 2% więcej niż przed miesiącem.
Dostawcy za kaczki brojlery otrzymywali średnio 6,46 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem.
W porównaniu z ubiegłym rokiem ceny żywca drobiowego wzrosły: indyki o 41%, gęsi o 25%, kurczęta brojlery o 15%, a kaczki brojlery o 14,5%.
Zakłady drobiarskie w omawianym okresie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 9,24 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
Tusze indyków podrożały w ciągu miesiąca o 2% i kosztowały 15,26 zł za kg. W porównaniu z ubiegłym rokiem tuszki kurcząt były droższe o 13,5%, a tuszki indyków o 7,5%.