Ceny kurcząt brojlerów i gęsi spadły w ujęciu tygodniowym i miesięcznym, podczas gdy indyków i kaczek brojlerów utrzymały lub zwiększyły swoją wartość. Pomimo niewielkiego spadku wolumenu eksportu, Polska jest jednym z czołowych eksporterów drobiu w UE.
Ceny kurcząt brojlerów i gęsi, w pierwszym tygodniu listopada spadły w ujęciu tygodniowym i miesięcznym. Jednocześnie w omawianym okresie ceny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu były znacznie wyższe niż przed rokiem.
Na krajowym rynku drobiu w Polsce w dniach 3–9 listopada kurczęta brojlery skupowano średnio po 5,81 zł za kg, co oznacza spadek o 2% w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 3% w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca.
Cena skupu indyków wyniosła średnio 9,80 zł za kg wobec 9,75 zł za kg tydzień wcześniej, co stanowi wzrost o 1% w skali miesiąca.
Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła 2 ogniska rzekomego pomoru drobiu w Polsce. Wybuchły one w gospodarstwach komercyjnych w woj. wielkopolskim i na Podlasiu. Ogniska ND nr 59 i 60/2025 zostały wyznaczone na podstawie wyników badań...
Gęsi tuczone skupowano po 14,44 zł za kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% drożej niż przed miesiącem.
Droższe niż przed rokiem
Kaczki brojlery podrożały w ciągu tygodnia i miesiąca o 1%, osiągając poziom 6,54 zł za kg. W ujęciu rocznym ceny indyków wzrosły o 36%, gęsi o 26%, kaczek brojlerów o 13%, a kurcząt brojlerów o 11%.
Ceny mięsa drobiowego
Równocześnie ceny zbytu mięsa drobiowego odnotowały różne zmiany. Tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano w pierwszym tygodniu listopada średnio po 7,05 zł za kg, co oznacza spadek o 14% w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 24% w stosunku do notowań sprzed miesiąca.
Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 15,02 zł za kg, o około 1% niższym niż tydzień wcześniej i o 2% w ujęciu miesięcznym. W porównaniu rocznym tuszki kurcząt potaniały o 16,5%, natomiast tuszki indyków podrożały o 3%.
Handel mięsem drobiowym
Sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych pozostaje kluczowym elementem polskiego rynku mięsa. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2025 r. z Polski wyeksportowano blisko 1,7 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego (w ekwiwalencie tuszek), co oznacza spadek o 1% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Wartość eksportu wyniosła 4,9 mld euro, co daje około 20,7 mld zł. Stanowi to 51% udziału w całkowitej wartości eksportu produktów mięsnych. Jednocześnie do Polski sprowadzono 160,8 tys. ton drobiu, o 9% więcej niż przed rokiem.