Korekty cen skupu żywca drobiowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-11-2025,8:30 Aktualizacja: 20-11-2025,13:59
A A A
Ceny kurcząt brojlerów i gęsi, w pierwszym tygodniu listopada spadły w ujęciu tygodniowym i miesięcznym. Jednocześnie w omawianym okresie ceny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu były znacznie wyższe niż przed rokiem. 
 
Na krajowym rynku drobiu w Polsce w dniach 3–9 listopada kurczęta brojlery skupowano średnio po 5,81 zł za kg, co oznacza spadek o 2% w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 3% w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca. 
 
Cena skupu indyków wyniosła średnio 9,80 zł za kg wobec 9,75 zł za kg tydzień wcześniej, co stanowi wzrost o 1% w skali miesiąca. 
 
rzekomy pomór drobiu, Newcastle disease, ognisko ND, GLW, PIWet Puławy, bioasekuracja, choroby drobiu

2 ogniska rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków zostało wybitych?

Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła 2 ogniska rzekomego pomoru drobiu w Polsce. Wybuchły one w gospodarstwach komercyjnych w woj. wielkopolskim i na Podlasiu. Ogniska ND nr 59 i 60/2025 zostały wyznaczone na podstawie wyników badań...
Gęsi tuczone skupowano po 14,44 zł za kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% drożej niż przed miesiącem. 
 

Droższe niż przed rokiem 

Kaczki brojlery podrożały w ciągu tygodnia i miesiąca o 1%, osiągając poziom 6,54 zł za kg. W ujęciu rocznym ceny indyków wzrosły o 36%, gęsi o 26%, kaczek brojlerów o 13%, a kurcząt brojlerów o 11%.
 

Ceny mięsa drobiowego 

Równocześnie ceny zbytu mięsa drobiowego odnotowały różne zmiany. Tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano w pierwszym tygodniu listopada średnio po 7,05 zł za kg, co oznacza spadek o 14% w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 24% w stosunku do notowań sprzed miesiąca. 
 
Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 15,02 zł za kg, o około 1% niższym niż tydzień wcześniej i o 2% w ujęciu miesięcznym. W porównaniu rocznym tuszki kurcząt potaniały o 16,5%, natomiast tuszki indyków podrożały o 3%.
 

Handel mięsem drobiowym

Sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych pozostaje kluczowym elementem polskiego rynku mięsa. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2025 r. z Polski wyeksportowano blisko 1,7 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego (w ekwiwalencie tuszek), co oznacza spadek o 1% w porównaniu z rokiem poprzednim. 
 
Wartość eksportu wyniosła 4,9 mld euro, co daje około 20,7 mld zł. Stanowi to 51% udziału w całkowitej wartości eksportu produktów mięsnych. Jednocześnie do Polski sprowadzono 160,8 tys. ton drobiu, o 9% więcej niż przed rokiem.
 

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA