Rynek wieprzowiny w Polsce wykazuje obecnie oznaki stabilizacji po długotrwałym spadku cen żywca i półtusz. Mimo niewielkiego wzrostu w ostatnich tygodniach, ceny pozostają niższe niż w analogicznym okresie 2024 r.
Na początku listopada ceny skupu żywca wieprzowego nieznacznie wzrosły. Podobny trend odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego, którego notowania wzrosły o 5 gr za kg.
Na krajowym rynku wieprzowiny w Polsce od sierpnia utrzymuje się trend spadku cen zakupu żywca wieprzowego, który w ostatnich tygodniach nieco wyhamował. W dniach 3–9 listopada zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały świnie rzeźne średnio po 5,55 zł za kg.
Taniej niż przed rokiem
Cena ta była nieznacznie wyższa niż tydzień wcześniej, kiedy płacono 5,53 zł za kg. Mimo tego cena żywca była nadal o 5,5% niższa niż przed miesiącem i o 13% niż w analogicznym okresie 2024 r.
Ceny tuczników w Niemczech po kolejnym tąpnięciu na giełdzie VEZG wynoszą 1,60 euro/kg tuszy przy 57% mięsności, czyli 6,79 zł/kg. Mimo sygnałów dochodzących z rynku niskie notowania nie były zaskoczeniem, lecz zostały przez wielu...
Równolegle ceny zbytu półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych również wykazały lekką korektę w górę do wartości 8,18 zł za kg. Asortyment ten był o 5 gr droższy niż tydzień wcześniej. W ujęciu miesięcznym cena półtusz spadła o 6%, a w porównaniu rocznym aż o 15%.
Handel mięsem wieprzowym
Polska nadal utrzymuje silną pozycję na rynkach zagranicznych. W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2025 r. z kraju wyeksportowano 522 tys. ton mięsa wieprzowego, przetworów i tłuszczów (w ekwiwalencie tusz), co oznacza wzrost o 9% w porównaniu z rokiem 2024.
Wartość eksportu przekroczyła 1,6 mld euro, co w przeliczeniu na złotówki daje około 6,8 mld, czyli o 4% więcej niż przed rokiem.
Równocześnie Polska sprowadziła 753,8 tys. ton produktów wieprzowych, czyli o 5% więcej niż w analogicznym okresie 2024 r., za łączną kwotę 2,1 mld euro (8,7 mld zł). Wartość importu w przeliczeniu na euro była jednak o 4,5% niższa niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ