Jacek Zarzecki dla Agropolska.pl: 2025 rok to bardzo dobry czas dla hodowców bydła
Hodowcy bydła mięsnego już teraz mogą ocenić 2025 rok jako jeden z najlepszych w historii. Jak podkreśla Jacek Zarzecki, wiceprzewodniczący Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny, ceny bydła rzeźnego wzrosły w nim nawet o 40–50%.
– To bardzo dobra wiadomość dla hodowców i producentów, ale znacznie mniej korzystna dla zakładów przetwórczych i eksporterów, którzy muszą mierzyć się z wysokimi kosztami surowca – zaznacza ekspert.
Choroba niebieskiego języka. Wybuchły 4 ogniska!
Po raz pierwszy w historii polskie ceny bydła znalazły się powyżej średniej unijnej, co czyni nasz rynek jednym z najdroższych w całej UE.
Dla rolników oznacza to wysoką opłacalność produkcji, jednak dla eksporterów konieczność większej elastyczności cenowej i silniejszych negocjacji handlowych.
Braki bydła windują ceny
Choć w drugiej połowie roku odnotowano niewielką korektę, eksperci podkreślają, że był to naturalny, sezonowy ruch, a nie sygnał głębszych spadków.
– W tym roku, podobnie jak w 2021, nie wystąpiła typowa letnia korekta. Ceny praktycznie przez cały czas rosły. Obecnie ponownie notujemy wzrosty, ponieważ na rynku zwyczajnie brakuje bydła – wyjaśnia Zarzecki.
Deficyt żywca oraz stabilny popyt sprawiają, że rynek wołowiny w Polsce pozostaje wyjątkowo odporny na wahania, co daje hodowcom poczucie bezpieczeństwa i zwiększa skłonność do inwestycji.
Rynek bydła w równowadze. Chwilowa stabilizacja cen skupu
– To moment prosperity, który trzeba wykorzystać na wzmocnienie odporności sektora. Nie chcemy, by w razie przyszłego kryzysu znów trzeba było dokładać miliony złotych do ratowania rynku – dodaje wiceprzewodniczący PPZW.
System QMP bez limitów
Rok 2025 przyniósł także ważne zmiany w systemach wsparcia dla producentów wołowiny. Ministerstwo rolnictwa zwiększyło finansowanie i zniosło limity dla gospodarstw realizujących QMP (Quality Meat Program).
– Zniesienie ograniczenia do 150 DJP oraz rozszerzenie dopłat na bydło ekologiczne to bardzo dobra wiadomość dla producentów stawiających na jakość i zrównoważony rozwój – komentuje Zarzecki.
Dzięki nowym rozwiązaniom systemy jakości zyskują na atrakcyjności, a rolnicy mogą liczyć na wyższe dopłaty i większą przewidywalność dochodów.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)




