Polska w okresie styczeń–sierpień 2025 r. odnotowała wzrost wartości eksportu mięsa drobiowego, wołowego i wieprzowego mimo zróżnicowanych trendów w wolumenie sprzedaży. Szczególnie dynamiczny wzrost dotyczył eksportu drobiu.
W ciągu ośmiu miesięcy 2025 r. wyeksportowano blisko 1,5 mln ton mięsa, przetworów oraz żywca drobiowego....
Eksport produktów drobiowych z Polski w okresie styczeń–sierpień 2025 r. odpowiadał za największy udział w wartości całkowitego eksportu mięsa, sięgając aż 51%. Tym samym drób pozostaje kluczowym segmentem w polskim handlu zagranicznym produktami mięsnymi.
W okresie styczeń–sierpień 2025 r. z kraju wyeksportowano blisko 1,5 mln ton mięsa, przetworów oraz żywca drobiowego (liczonych w ekwiwalencie tuszek), co oznacza spadek o 1,6% rok do roku. Jednak wartość eksportu drobiu wzrosła aż o 19%, osiągając poziom 4,3 mld euro, czyli ponad 18 mld zł.
W tym samym czasie import drobiu do Polski wzrósł o 8,6% i wyniósł 141 tys. ton, co wskazuje na rosnące zapotrzebowanie krajowego rynku na surowiec drobiowy zarówno z produkcji krajowej, jak i z zagranicy.
Ceny mięsa na świecie nadal rosną, co odzwierciedlają najnowsze notowania indeksu FAO. Za tendencją stoją zwiększony popyt na wołowinę i jagnięcinę oraz ograniczona podaż w kluczowych regionach eksportowych. Według danych Organizacji...
W segmencie wołowiny i cielęciny Polska również zanotowała pozytywny bilans handlowy. Eksport wzrósł o ponad 2%, osiągając poziom 365 tys. ton w przeliczeniu na tusze.
Jednocześnie wartość eksportu wołowiny i cielęciny wzrosła aż o 32%, do 2,3 mld euro, co stanowi równowartość 9,9 mld zł. Wzrosty dotyczyły również importu. W omawianym okresie do Polski sprowadzono 56 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, czyli o 19% więcej niż przed rokiem, a wartość importu wzrosła o 52%, do 339 mln euro.
Również rynek mięsa wieprzowego odnotował wzrost aktywności eksportowej. W ciągu ośmiu miesięcy 2025 r. z Polski wyeksportowano 459 tys. ton mięsa, tłuszczów, przetworów oraz żywca wieprzowego (w ekwiwalencie tusz), co oznacza wzrost o 8% rok do roku.
Wartość eksportu tego asortymentu przekroczyła 1,4 mld euro, czyli blisko 6 mld zł i była o 3% wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Jednocześnie do Polski zaimportowano 661,5 tys. ton produktów wieprzowych, co oznacza wzrost o 4% r/r.
Jednak wartość importu wyrażona w euro spadła o 6% i wyniosła 1,8 mld euro, czyli około 7,7 mld zł.
Pozostałe gatunki mięs oraz przetwory i żywiec miały 4% udział w ogólnej wartości eksportu mięsa, a przychody z ich sprzedaży wyniosły 359 mln euro.
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"