Handel zagraniczny produktami mięsnymi. Polska liderem eksportu drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-10-2025,8:20 Aktualizacja: 15-10-2025,10:15
A A A
Eksport produktów drobiowych z Polski w okresie styczeń–sierpień 2025 r. odpowiadał za największy udział w wartości całkowitego eksportu mięsa, sięgając aż 51%. Tym samym drób pozostaje kluczowym segmentem w polskim handlu zagranicznym produktami mięsnymi.
 
W okresie styczeń–sierpień 2025 r. z kraju wyeksportowano blisko 1,5 mln ton mięsa, przetworów oraz żywca drobiowego (liczonych w ekwiwalencie tuszek), co oznacza spadek o 1,6% rok do roku. Jednak wartość eksportu drobiu wzrosła aż o 19%, osiągając poziom 4,3 mld euro, czyli ponad 18 mld zł.
 
W tym samym czasie import drobiu do Polski wzrósł o 8,6% i wyniósł 141 tys. ton, co wskazuje na rosnące zapotrzebowanie krajowego rynku na surowiec drobiowy zarówno z produkcji krajowej, jak i z zagranicy.
 
Rynek mięsa, indeks FAO, wołowina i jagnięcina, wzrost indeksu, popyt, cła

Indeks cen produktów mięsnych FAO osiągnął rekordowy poziom

Ceny mięsa na świecie nadal rosną, co odzwierciedlają najnowsze notowania indeksu FAO. Za tendencją stoją zwiększony popyt na wołowinę i jagnięcinę oraz ograniczona podaż w kluczowych regionach eksportowych.   Według danych Organizacji...
W segmencie wołowiny i cielęciny Polska również zanotowała pozytywny bilans handlowy. Eksport wzrósł o ponad 2%, osiągając poziom 365 tys. ton w przeliczeniu na tusze.
 
Jednocześnie wartość eksportu wołowiny i cielęciny wzrosła aż o 32%, do 2,3 mld euro, co stanowi równowartość 9,9 mld zł. Wzrosty dotyczyły również importu. W omawianym okresie do Polski sprowadzono 56 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, czyli o 19% więcej niż przed rokiem, a wartość importu wzrosła o 52%, do 339 mln euro.
 
Również rynek mięsa wieprzowego odnotował wzrost aktywności eksportowej. W ciągu ośmiu miesięcy 2025 r. z Polski wyeksportowano 459 tys. ton mięsa, tłuszczów, przetworów oraz żywca wieprzowego (w ekwiwalencie tusz), co oznacza wzrost o 8% rok do roku.
 
Wartość eksportu tego asortymentu przekroczyła 1,4 mld euro, czyli blisko 6 mld zł i była o 3% wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Jednocześnie do Polski zaimportowano 661,5 tys. ton produktów wieprzowych, co oznacza wzrost o 4% r/r.
 
Jednak wartość importu wyrażona w euro spadła o 6% i wyniosła 1,8 mld euro, czyli około 7,7 mld zł.
 
Pozostałe gatunki mięs oraz przetwory i żywiec miały 4% udział w ogólnej wartości eksportu mięsa, a przychody z ich sprzedaży wyniosły 359 mln euro.
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA