Bezpieczna żywność to podstawa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-04-2015,13:20 Aktualizacja: 07-04-2015,13:28
A A A
Bezpieczeństwo żywności to temat przewodni tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób.
 
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - teraz bezpieczeństwo żywności. 
 
Ma być to okazja do podkreślenia roli, jaką zarówno rząd, jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, a także konsumenci, odgrywają w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół".
 
Przy tej okazji WHO przypomina, że niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, od biegunki do nowotworów, a wywoływane obecnymi w żywności i wodzie bakteriami i szkodliwymi substancjami biegunki każdego roku zabijają około 2 mln osób, w tym wiele dzieci. Przenoszone drogą pokarmową choroby są zwykle zakaźne lub toksyczne.
 
WHO alarmuje, że stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe - to wszystko zwiększa ryzyko skażenia żywności.
 
- Nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności występujące w dowolnym ogniwie łańcucha: od środowiska poprzez produkcję podstawową, przetwórstwo, transport, handel do gastronomii lub domu konsumenta mogą mieć znaczące konsekwencje zdrowotne i ekonomiczne - podkreśla dr Zsuzsanna Jakab, dyrektor regionalny WHO na Europę, cytowana przez resort zdrowia.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu