Po drodze będzie można upiec chleb i uwędzić mięso

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
18-05-2018,12:50 Aktualizacja: 18-05-2018,13:04
A A A

Być może już we wrześniu podróżujący DK 17 będą mogli na targowisku w miejscowości Boniewo (gmina Fajsławice, woj. lubelskie) zaopatrzyć się w produkty lokalne, upiec chleb w tradycyjnym piecu, czy uwędzić mięso.

Gospodarze w ramach PROW otrzymali właśnie dofinansowanie na budowę targowiska wraz przebudową poszkolnego budynku na cele związane z promocją lokalnych produktów - informuje "Dziennik Wschodni".

kujawsko-pomorskie, targowisko, przebudowa targowiska, pieniądze, PROW

Miliony na modernizację targowisk

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego przyznał dofinansowanie w wysokości 9,4 mln zł na budowę, przebudowę i rozbudowę targowisk w 15 miejscowościach. Wsparcia udzielono ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na...

Partnerem samorządowców w tym przedsięwzięciu jest Lokalna Grupa Działania Krasnystaw, która w dawnej szkole chce urządzić Inkubator Przetwórstwa Lokalnego i Centrum Promocji Produktu Lokalnego.

- W ramach inwestycji gotowi jesteśmy utworzyć w Boniewie całoroczne targowisko o powierzchni 890 mkw. z wiatami targowymi, domkami handlowymi, parkingami i całym niezbędnym zapleczem - mówi Tadeusz Chruściel, wójt gminy Fajsławice. - Z kolei przeznaczony do remontu budynek zostanie gruntownie zmodernizowany, ocieplony i rozbudowany o rozległy taras.

Wartość zadania to prawie 1,3 mln zł, a dofinansowania 750 tys. zł. Na inkubator i centrum promocji LGD uzyskało z Urzędu Marszałkowskiego pół miliona złotych.

Gmina rozstrzygnęła już przetarg na budowę targowiska, a na adaptację poszkolnego budynku ogłosi, kiedy LGD będzie miała gotową dokumentację swojego inkubatora i centrum promocji. Wszystko ma szansę być gotowe już we wrześniu.
 

źródło: "Dziennik Wschodni"

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu