Warzywnictwo
RSS-
01-07-2016,11:30
Warzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Dietetycy zalecają, aby osoby aktywne fizycznie spożywały duże tygodniowe dawki brokułów. Warzywa te bowiem wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. -
15-06-2016,12:15
Na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól
Producenci szacują, że łącznie w Polsce uprawianych jest około 7-8 tysięcy hektarów brokułów, z czego zbiór z ok. 2 tys. ha przeznaczony jest na świeży rynek, a pozostała ilość na przetwórstwo. -
31-05-2016,14:55
Mrożenie warzyw to idealny sposób na ich przechowywanie
Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe. -
30-05-2016,11:40
Polska sprzedaje mniej warzyw
Biorąc pod uwagę eksport warzyw świeżych eksperci podkreślają, że w obecnym sezonie wielkiego znaczenia dla towarów z Polski nabrał rynek Wspólnoty. Łączny eksport z naszego kraju do UE w omawianym czasie poszedł w górę aż o 9 proc. -
15-05-2016,9:40
Odwrót od polskich ziemniaków
Wielu większych klientów, zaopatrujących się w małym hurcie, już teraz nie chce kupować polskich ziemniaków i wybierają te z importu, gdyż uważają je za lepsze jakościowo. -
11-05-2016,13:25
Naukowcy rozgryźli DNA marchwi
Genom marchwi składa się z 473 mln par nukleotydów (podstawowych cegiełek tworzących DNA). Trzeba było je ułożyć we właściwym porządku, dysponując krótkimi fragmentami liczącymi zaledwie ok. 100 par nukleotydów.