KOWR: Polska największym producentem dyni w Unii Europejskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
04-11-2025,8:45 Aktualizacja: 09-11-2025,18:48
A A A

W latach 2014-2024 areał uprawy dyni w Polsce zwiększył się z 1,1 tys. ha do 9,3 tys. ha – wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Nasz kraj jest od 2020 r. największym producentem tych pomarańczowych kul w Unii Europejskiej.

Udział Polski w całkowitych zbiorach dyni w UE w 2024 r. wyniósł 33 proc.

„Oprócz Polski, znaczącymi unijnymi producentami dyni były również: Francja (235 tys. ton, 20 proc. udziału w produkcji UE), Hiszpania (172 tys. ton, 15 proc.), Niemcy (114 tys. ton, 10 proc.) oraz Portugalia (92 tys. ton, 8 proc.). Udział pierwszych pięciu wiodących producentów dyni w 2024 r. odpowiadał za 86 proc. całej unijnej produkcji” – wylicza na swoim portalu KOWR.

ciągnik, traktor, pole, grunt

Zarządzanie nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa w liczbach - bilans działań KOWR za trzy kwartały 2025 r.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa gospodaruje nieruchomościami rolnymi Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa (ZWRSP). Na koniec września 2025 r. pozostawało w nim ponad 1 mln 324 tys. ha, z czego ok. 1 mln 69 tys. ha stanowią grunty...

Wzrost areału uprawy

Jak podaje, od 2019 r. na rynku unijnym notowana jest wzrostowa tendencja w produkcji dyni. W 2024 r. zbiory w UE osiągnęły ponad 1,2 mln ton i były o 9 proc. większe r/r.

„Według dostępnych danych Eurostatu, w Polsce w latach 2014-2024 areał uprawy dyni zwiększył się z 1,1 tys. ha do 9,3 tys. ha. Wraz ze wzrostem powierzchni zasiewów dynamicznie zwiększyły się również krajowe zbiory dyni - z 48 tys. ton w 2014 r. do około 400 tys. ton w roku 2022, tj. 8-krotnie, a w 2024 r. zbiory wyniosły 383 tys. ton” – wymienia KOWR.

Do konsumpcji i dekoracji

W jego ocenie, rosnąca produkcja dyni w Polsce była spowodowana zwiększającym się popytem konsumpcyjnym, a także stosunkową łatwością uprawy, która nie wymaga dobrych gleb i dużych nakładów na ochronę chemiczną.

„Dynie uprawiane w Polsce, w zależności od odmiany, mają przeznaczenie konsumpcyjne oraz dekoracyjne, przy czym w strukturze asortymentowej dominują 2 gatunki – dynia zwyczajna i dynia olbrzymia. W 2025 r. w Krajowym Rejestrze Odmian (KR) znajdowało się około 35 odmian tej rośliny” – przekazuje Ośrodek.

mrirw, kapusta, rynek kapusty, skup kapusty

Skup interwencyjny kapusty? "Nie ma możliwości"

Przepisy Wspólnej Polityki Rolnej nie przewidują mechanizmu publicznego skupu interwencyjnego dla białej kapusty, który działałby tak jak dla zboża czy mleka – wskazuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW). Resort...

Niewielkie eksport i import

Jeśli chodzi o eksport wyprodukowanej dyni z Polski, jest on niewielki i wynosi 3-4 tys. ton rocznie, co stanowi około 1 proc. krajowej produkcji. W 2024 r. Polska sprzedawała dynie m.in. do: Włoch (25 proc. wolumenu eksportu), Niemiec (20 proc.), na Słowację (15 proc.) i do Czech (10 proc.).

„Jednocześnie roczny import dyni do Polski kształtuje się na poziomie 2–3 tys. ton. Importujemy dynie m.in. z Niderlandów, Niemiec i Hiszpanii” – wskazuje KOWR.

Warto dodać, że dynia może być przeznaczana do bezpośredniego spożycia lub wykorzystywana w przemyśle spożywczym - jako dodatek w piekarnictwie czy jako surowiec do tłoczenia oleju. Warzywo to może być wykorzystywane także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym oraz jako pasza dla zwierząt.

Źródło: KOWR

Poleć
Udostępnij