KOWR: Polska największym producentem dyni w Unii Europejskiej
W latach 2014-2024 areał uprawy dyni w Polsce zwiększył się z 1,1 tys. ha do 9,3 tys. ha – wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Nasz kraj jest od 2020 r. największym producentem tych pomarańczowych kul w Unii Europejskiej.
Udział Polski w całkowitych zbiorach dyni w UE w 2024 r. wyniósł 33 proc.
„Oprócz Polski, znaczącymi unijnymi producentami dyni były również: Francja (235 tys. ton, 20 proc. udziału w produkcji UE), Hiszpania (172 tys. ton, 15 proc.), Niemcy (114 tys. ton, 10 proc.) oraz Portugalia (92 tys. ton, 8 proc.). Udział pierwszych pięciu wiodących producentów dyni w 2024 r. odpowiadał za 86 proc. całej unijnej produkcji” – wylicza na swoim portalu KOWR.
Zarządzanie nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa w liczbach - bilans działań KOWR za trzy kwartały 2025 r.
Wzrost areału uprawy
Jak podaje, od 2019 r. na rynku unijnym notowana jest wzrostowa tendencja w produkcji dyni. W 2024 r. zbiory w UE osiągnęły ponad 1,2 mln ton i były o 9 proc. większe r/r.
„Według dostępnych danych Eurostatu, w Polsce w latach 2014-2024 areał uprawy dyni zwiększył się z 1,1 tys. ha do 9,3 tys. ha. Wraz ze wzrostem powierzchni zasiewów dynamicznie zwiększyły się również krajowe zbiory dyni - z 48 tys. ton w 2014 r. do około 400 tys. ton w roku 2022, tj. 8-krotnie, a w 2024 r. zbiory wyniosły 383 tys. ton” – wymienia KOWR.
Do konsumpcji i dekoracji
W jego ocenie, rosnąca produkcja dyni w Polsce była spowodowana zwiększającym się popytem konsumpcyjnym, a także stosunkową łatwością uprawy, która nie wymaga dobrych gleb i dużych nakładów na ochronę chemiczną.
„Dynie uprawiane w Polsce, w zależności od odmiany, mają przeznaczenie konsumpcyjne oraz dekoracyjne, przy czym w strukturze asortymentowej dominują 2 gatunki – dynia zwyczajna i dynia olbrzymia. W 2025 r. w Krajowym Rejestrze Odmian (KR) znajdowało się około 35 odmian tej rośliny” – przekazuje Ośrodek.
Skup interwencyjny kapusty? "Nie ma możliwości"
Niewielkie eksport i import
Jeśli chodzi o eksport wyprodukowanej dyni z Polski, jest on niewielki i wynosi 3-4 tys. ton rocznie, co stanowi około 1 proc. krajowej produkcji. W 2024 r. Polska sprzedawała dynie m.in. do: Włoch (25 proc. wolumenu eksportu), Niemiec (20 proc.), na Słowację (15 proc.) i do Czech (10 proc.).
„Jednocześnie roczny import dyni do Polski kształtuje się na poziomie 2–3 tys. ton. Importujemy dynie m.in. z Niderlandów, Niemiec i Hiszpanii” – wskazuje KOWR.
Warto dodać, że dynia może być przeznaczana do bezpośredniego spożycia lub wykorzystywana w przemyśle spożywczym - jako dodatek w piekarnictwie czy jako surowiec do tłoczenia oleju. Warzywo to może być wykorzystywane także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym oraz jako pasza dla zwierząt.
Źródło: KOWR
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś