Skup interwencyjny kapusty? "Nie ma możliwości"
Przepisy Wspólnej Polityki Rolnej nie przewidują mechanizmu publicznego skupu interwencyjnego dla białej kapusty, który działałby tak jak dla zboża czy mleka – wskazuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).
Resort odpowiedział na opisywaną przez nas (materiał w linku poniżej) interpelację poselską ws. problemu na rynku kapusty, czyli bardzo popularnego w Polsce warzywa. Wskazywano w niej, że odbiorcy nie są zainteresowani nabyciem większej ilości kapusty, a ceny, które proponują, nie pokrywają nawet kosztów produkcji. Dodatkowo problemem jest import. Stąd pytania m.in. o skalę tego napływu, w tym z Ukrainy, a także o potencjalny skup interwencyjny.
Kolejna deficytowa uprawa. Producenci kapusty znaleźli się w kropce
Nie ma importu z Ukrainy
„W 2023 r. Polska zaimportowała ogółem 19,2 tys. ton kapusty białej, najwięcej z Macedonii – 10,9 tys. ton, a z krajów Unii Europejskiej - 4,4 tys. ton (przede wszystkim z Włoch - 1,4 tys. ton i z Niemiec - 1,2 tys. ton, głównie w okresie luty- kwiecień). W 2024 r. import kapusty osiągnął 24,6 tys. ton, głównie z Macedonii – 15,3 tys. ton. Z Unii przywóz wyniósł 7,2 tys. ton (najwięcej z Włoch - 1,7 tys. ton, Niemiec - 1,7 tys. ton i Hiszpanii - 1,6 tys. ton, przede wszystkim w miesiącach luty-kwiecień). W okresie styczeń-sierpień 2025 r. import kapusty do Polski wyniósł 24,4 tys. ton, przede wszystkim z Macedonii – 6,7 tys. ton. Z krajów Unii zaimportowano 12,9 tys. ton kapusty (głównie z Niemiec – 5,6 tys. ton, najwięcej w kwietniu)” – wylicza w odpowiedzi MRiRW.
Jak dodaje, z danych handlowych wynika, że w latach 2023-2024 i w okresie styczeń -sierpień 2025 r. nie odnotowano importu kapusty białej z Ukrainy.
Rolnicy muszą się zrzeszać
Jeśli chodzi o poprawę sytuacji na ryku kapusty białej, resort zwraca uwagę na konieczność współpracy podmiotów w łańcuchu dostaw żywności.
„MRiRW od lat zachęca producentów owoców i warzyw do zrzeszania się w organizacje producentów. Ich rolą jest wzmocnienie pozycji rynkowej i stabilizacja dochodów producentów poprzez planowanie i dostosowywanie ich produkcji do popytu, koncentrację podaży czy oferowanie pomocy technicznej. Co do zasady organizacje producentów są zobowiązane do skierowania na rynek całości produkcji dostarczonej przez swoich członków. Organizacje producentów mają możliwość zastosowania działań z zakresu zarządzania kryzysowego oraz zapobiegania kryzysom obejmujących m.in. wycofanie owoców i warzyw z rynku. Są one odpowiednio dużymi partnerami w relacjach m.in. z zakładami przetwórczymi, mającymi realny wpływ na ceny surowca” – podkreśla ministerstwo.
Rynek warzyw. Ceny w sklepach nawet ponad dziesięć razy wyższe niż w skupach
I przypomina, że koszty wsparcia dla organizacji producentów są w pełni pokrywane ze środków UE. Do tej Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przeprowadziła dwa nabory wniosków o w tym zakresie w ramach Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027 - w czerwcu 2024 r. oraz w lipcu 2025 r.
Przepisy wykluczają skup
A czy resort planuje podjąć skup interwencyjny kapusty białej?
„Przepisy Wspólnej Polityki Rolnej nie przewidują mechanizmu publicznego skupu interwencyjnego dla białej kapusty, który działałby tak jak dla zboża czy mleka. Nie przyznają również uprawnień do podejmowania na szczeblu krajowym samodzielnych decyzji o zastosowaniu mechanizmów interwencyjnych wpływających na rynek, w tym na ceny skupu. Polska, podobnie jak inne państwa członkowskie, nie ma możliwości ingerowania w mechanizm kształtowania się cen” – przekazuje MRiRW.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś