Producenci i hodowcy świń mogą z optymizmem patrzeć w przyszłość

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
02-08-2016,15:35 Aktualizacja: 02-08-2016,15:32
A A A

Wieprzowina może zostać na pierwszym miejscu jeśli chodzi o konsumpcje mięsa na świecie - uważa Jim Long z firmy genetycznej Genesus. Zwiększy się także efektywność produkcji oraz wzrośnie handel. To wszystko pozwoli hodowcom na konkurencyjną produkcję.

Rynek wieprzowiny na świecie opiera się na kilku podstawowych trendach. Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej rośnie liczba świń, ale maleje liczba producentów. Rośnie także średnia wielkość ferm.

import wieprzowiny, trzoda chlewna, chiny, produkcja świń

Import wieprzowiny przez Chiny nadal rośnie

Wieprzowina wciąż jest towarem deficytowym w Chinach. Import tego mięsa zarówno w postaci świeżej jak i mrożonej przez Państwo Środka w pierwszych sześciu miesiącach 2016 r. wzrósł aż o 138 proc. i wyniósł 762,3 tys. ton Rynek...

Dobrostan zwierząt jest traktowany coraz bardziej poważnie. Ponadto rośnie waga ubojowa tuczników, a także rosną wymagania ze strony ochrony środowiska w stosunku do istniejących i powstających ferm. Spożycie wieprzowiny coraz częściej jest zależne od jej walorów smakowych.

Konkurencyjność produkcji jest zależna od samych hodowców. Wiadomo już, że nie uda się wyeliminować cykli świńskich. Wysokie ceny będą następowały po okresie niskich. Dlatego zysk zależy od kosztów produkcji. Najniższe są one w USA, Kanadzie czy Brazylii.

Eksport wieprzowiny będzie zależał od ceł i dostępu do rynku. Zdaniem firmy Genesus handel tym mięsem będzie rósł, ale poszczególne kraje dalej starały się ochronić swoich producentów nakładając bariery celne.

 

 

 

 Średnie koszty produkcji w 2014 roku (€/kg wbc)

Kraj

2014 rok

Brazylia

1,28

Kanada

1,21

Dania

1,53

Francja

1,56

Niemcy

1,63

Włochy

1,96

Holandia

1,64

Hiszpania

1,49

USA

1,49

UE

1,67

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA