Podwyżki cen tuczników dopiero latem 2026 roku?
Ceny tuczników w Niemczech po kolejnym tąpnięciu na giełdzie VEZG wynoszą 1,60 euro/kg tuszy przy 57% mięsności, czyli 6,79 zł/kg.
Mimo sygnałów dochodzących z rynku niskie notowania nie były zaskoczeniem, lecz zostały przez wielu uczestników zbyt długo bagatelizowane.
– Po pierwsze na giełdzie ISW handel praktycznie zanikał, co świadczyło o dużej dostępności towaru na wolnym rynku. Podmioty skupowe mogły bez trudu kupować tuczniki, nie konkurując ceną – wyjaśnia Bartosz Czarniak, hodowca świń i rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.
Cena tuczników w Niemczech znów mocno spadła. Sytuacja jest coraz trudniejsza
Drugim czynnikiem była tzw. górka mięsa, wywołana nagłym ograniczeniem handlu wieprzowiną z Chinami.
Pekin nałożył cła na produkty wieprzowe z UE, co doprowadziło do załamania eksportu i nagromadzenia nadwyżek na rynku wewnętrznym.
Specjaliści oceniają, że przy obecnym tempie obrotu rozładowanie tej nadpodaży zajmie minimum 10 miesięcy.
Podwyżki dopiero w połowie 2026 roku?
Według Czarniaka, jeśli nie wystąpi czynnik zewnętrzny, np. choroba w kraju dużego eksportera lub zmiany popytu w państwach trzecich, to realnych podwyżek cen można spodziewać się dopiero latem 2026 roku.
– Jak będzie? To zależy od relacji popytu i podaży oraz od tego, czy UE i Polska znajdą nowe rynki zbytu poza Wspólnotą – podkreśla ekspert.
Hodowca wskazuje na dwa kluczowe czynniki. Pierwszym z nich jest cena. Europejska wieprzowina nie jest obecnie ani szczególnie droga, ani wyjątkowo tania.
Drastyczne ograniczenie opłacalności produkcji trzody chlewnej w 2025 roku
Kraje, które akceptują rejonizację, umożliwiają utrzymanie eksportu nawet przy lokalnych ogniskach chorób w UE.
Jak wygląda konkurencyjność cenowa UE?
Aktualne (listopad 2025) w Hiszpanii, która jest największym unijnym eksporterem wieprzowiny, średnie stawki tuczników wynoszą ok. 5,73 zł/kg żywca, we Francji 6,36 zł/kg tuszy (56%), w Niderlandach 6,10 zł/kg tuszy (56%), a w Danii 6,04 zł/kg tuszy (60%).
W porównaniu z nimi polskie ceny po ostatnich obniżkach plasują się na poziomie 6,10–6,40 zł/kg w klasie E (57%), lub 4,80–5,00 zł/kg żywca.
Są to wartości uśrednione, zależne od regionu, wielkości partii oraz wymagań odbiorcy.
Czarniak zaznacza, że w Polsce wciąż działają ubojnie gotowe płacić stawki niemieckie (ok. 6,80 zł/kg E) lub nawet wyższe.
Dotyczy to jednak zwykle mniejszych zakładów, które pracują pod zamówienia konkretnych odbiorców i mają podpisane długoterminowe kontrakty na świnie o określonych parametrach.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ


