W drugim tygodniu maja ceny w skupie żywca drobiowego wzrosły. Podobny trend dotyczy notowań mięsa drobiowego.
Notowania w skupie żywca drobiowego w drugim tygodniu maja wzrosły. Trend ten dotyczy wszystkich monitorowanych gatunków drobiu.
W Polsce w dniach od 12 do 18 maja za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 5,98 zł za kg, czyli o 1% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena tego gatunku drobiu była o 24% wyższa niż przed rokiem.
Indyki skupowano średnio po 9,55 zł za kg. Ich cena była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem, a także o 53% niż przed rokiem.
Służby weterynaryjne potwierdziły 2 ogniska rzekomego pomoru drobiu, w których znajdowało się łącznie 32 382 kur ogólnoużytkowych. Główny lekarz weterynarii poinformował o stwierdzeniu na terytorium Polski 2 ognisk...
Cena kaczek brojlerów w ciągu tygodnia i miesiąca wzrosła o około 0,4% i ukształtowała się na poziomie 6,26 zł za kg. W odniesieniu do cen uzyskanych przed rokiem żywiec ten był o 11% droższy.
W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 9,86 zł za kg. Były one o 2% droższe niż tydzień wcześniej, ale o 5% tańsze niż przed miesiącem.
Średnia cena tuszek indyków wynosiła 15,52 zł za kg. Była ona odpowiednio o 12% i o 9% niższa niż przed tygodniem i miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 16,5%, a tuszki indyków o 7%.
Na rynku krajowym w okresie styczeń–kwiecień do skupu trafiło łącznie 1 747 tys. ton żywca rzeźnego w wadze żywej. Było to o 3,7% mniej w porównaniu z analogicznym okresem 2024 r.
Był to efekt przede wszystkim mniejszego skupu żywca drobiowego, którego udział w skupie ogółem stanowił 59% i ukształtował się na poziomie 1 034 tys. ton. Było to o 6,7% mniej niż przed rokiem.