Polski drób z coraz większym potencjałem eksportowym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-11-2025,12:30 Aktualizacja: 07-11-2025,12:36
A A A

Około 60% polskiej produkcji drobiu trafia na eksport. Najwięcej wysyłamy do krajów Unii Europejskiej, ale dynamicznie rozwija się sprzedaż na rynki azjatyckie i afrykańskie.

Prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) Dariusz Goszczyński 5 listopada spotkał się z przedstawicielami mediów.

W rozmowie poruszono najważniejsze tematy dotyczące aktualnej sytuacji, sukcesów oraz wyzwań, z jakimi mierzy się polski sektor drobiarski.

Polski drób to nie tylko kurczak

Krajowa produkcja drobiarska to nie tylko mięso z kurczaka, które stanowi ok. 85% rynku, ale także inne gatunki, jak indyk, kaczka oraz gęś. Wszystkie te produkty wymagają stałej promocji, nie tylko w okresach świątecznych.

ceny drobiu, żywiec drobiowy, indyki, kurczęta, tuszki, brojlery, eksport, import, Polska

W skupie drobiu przeważały wzrosty cen żywca

Ceny żywca drobiowego w Polsce w czwartym tygodniu października w większości monitorowanych gatunków odnotowały wzrost. Wyjątek stanowiły kurczęta brojlery.    Notowania kurcząt brojlerów w dniach 20-26 października spadły o...

Dobrym przykładem jest gęsina na św. Marcina, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem konsumentów.

Prezes Dariusz Goszczyński podkreślił szczególną wartość Polskiej gęsi owsianej, produktu o wyjątkowym smaku, wysokiej jakości i tradycyjnych metodach chowu.

– Polska gęś owsiana to nasz narodowy skarb, produkt o niezrównanej jakości i smaku, który zdobył uznanie w kraju i za granicą. Dążymy do uzyskania dla niej statusu Chronionego Oznaczenia Geograficznego – powiedział prezes KRD-IG.

Wniosek o rejestrację przeszedł już krajową procedurę i jest obecnie rozpatrywany przez Komisję Europejską. Uzyskanie tego oznaczenia zwiększyłoby prestiż produktu i zapewniło dodatkową ochronę dla producentów.

Chiński rynek otwiera nowe możliwości

Jednym z kluczowych tematów spotkania były perspektywy rozwoju eksportu polskiego drobiu, zwłaszcza na rynek chiński.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1

Grypa ptaków w Polsce. Liczba ognisk wzrosła do 100

Główny lekarz weterynarii poinformował o stwierdzeniu ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu nr 98, 99 i 100 w Polsce. Ognisko HPAI nr 98 zostało stwierdzone w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 72 000 kur rzeźnych...

Prezes Goszczyński poinformował, że po przełomowym porozumieniu między prezydentami Polski i Chin w 2024 roku oraz ustaleniu szczegółowych warunków technicznych we wrześniu 2025 r., możliwe stało się wznowienie eksportu.

Obecnie 9 polskich zakładów ma dostęp do rynku chińskiego, a kolejne oczekują na audyty.

– Potencjał chiński jest ogromny, a nasze produkty drobiarskie cieszą się tam uznaniem. To dla nas wielka szansa, by promować polski drób na jednym z największych rynków świata – podkreślił Prezes KRD-IG.

Eksport polskiego drobiu rośnie

Obecnie około 60% polskiej produkcji drobiu trafia na eksport. Najwięcej wysyłamy do krajów Unii Europejskiej, ale dynamicznie rozwija się sprzedaż na rynki azjatyckie i afrykańskie.

Polski drób trafia m.in. do Wietnamu, Filipin, Korei Południowej, a także do Demokratycznej Republiki Konga i Gany.

– Intensyfikujemy działania promocyjne w Azji i Afryce, rozwijamy sieć kontaktów handlowych i wzmacniamy obecność naszych produktów na tych rynkach – dodał Dariusz Goszczyński.

rzekomy pomór drobiu, Newcastle disease, ognisko ND, GLW, PIWet Puławy, bioasekuracja, choroby drobiu

WAŻNE! Strefa buforowa ND wyłącznie w sąsiedztwie powiatu żuromińskiego!

Ministerstwo rolnictwa ma ważną informację dla hodowców drobiu! Strefa buforowa w związku z chorobą rzekomego pomoru drobiu (ND) zostaje utrzymana wyłącznie w sąsiedztwie powiatu żuromińskiego. Strefa buforowa niezbędna dla aktualnej...

Wyzwania dla sektora drobiarskiego

Mimo licznych sukcesów branża drobiarska stoi przed poważnymi wyzwaniami. Należą do nich m.in. skutki liberalizacji handlu z Ukrainą oraz możliwe konsekwencje umowy handlowej Mercosur, które mogą narazić europejskich producentów na nieuczciwą konkurencję.

– Nie sprzeciwiamy się umowom handlowym, ale chcemy, by były one uczciwe. Import mięsa drobiowego niespełniającego unijnych norm to realne zagrożenie dla naszego rynku – zaznaczył prezes KRD-IG.

Kolejnym problemem są zagrożenia epizootyczne, w tym grypa ptaków i rzekomy pomór drobiu.

Branża wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Inspekcją Weterynaryjną pracuje nad planami bioasekuracyjnymi, które mają ograniczyć ryzyko rozprzestrzeniania się chorób.

Prezes Goszczyński zwrócił uwagę na konieczność ścisłego przestrzegania zasad bioasekuracji i prowadzenia skutecznych szczepień, zwłaszcza w gospodarstwach przydomowych, które mogą stanowić źródło wirusa.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków





 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2025

Hoduj z głową świnie:

-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca

-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1

-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2025

Hoduj z głową bydło:

-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych

-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli

-Kiszonka nie do przecenienia

PRENUMERATA