Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o wzroście cen w skupie żywca drobiowego. Podwyżki dotyczą wszystkich monitorowanych gatunków drobiu.
Żywiec drobiowy w czwartym tygodniu kwietnia ponownie podrożał. Podobny trend dotyczy cen zbytu mięsa drobiowego.
W Polsce w dniach od 21 do 27 kwietnia na rynku odnotowano ponowny wzrost cen skupu monitorowanych gatunków żywca drobiowego.
Notowania kurcząt brojlerów ukształtowały się na poziomie 5,82 zł za kg. Były one o 4 gr za kg wyższe niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
Producenci za indyki uzyskiwali średnio 9,34 zł za kg, czyli o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem.
Liczba ognisk wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków wzrosła w Polsce do 85 i objęła już ponad 7 mln 700 tys. ptaków. MRiRW przypomina hodowcom i producentom drobiu uzgodniony z branżą program walki z wirusem grypy ptaków w...
Cena skupu kaczek brojlerów, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, od marca podlega niewielkim wahaniom i utrzymuje się w zakresie od 6,22 do 6,26 zł za kg.
W czwartym tygodniu kwietnia kaczki skupowano średnio po 6,25 zł za kg. Ich cena była zbliżona do tej uzyskiwanej przed tygodniem i miesiącem.
W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki podrożały o 49,5%, kurczęta brojlery o 21%, natomiast kaczki brojlery o 2%.
Zakłady drobiarskie w czwartym tygodniu kwietnia sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami średnio po 10,77 zł za kg. Ich cena była o 4% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 16% niż przed miesiącem.
Tuszki indyków patroszonych w ciągu tygodnia podrożały o 3%, do wartości 17,59 zł za kg. Były one o 21% droższe niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem ceny tuszek kurcząt były wyższe o 32%, a tuszek indyków o 29%.